Overweg weg in Harderwijk

Nieuws

23 januari 2017

ProRail werkte dit weekend vlakbij station Harderwijk een oude overweg weg uit het spoor. Zie hier de foto's van Anneke Immink!

Sloop

Het verwijderen van een overweg is een omvangrijke klus. Eerst moet er flink gesloopt worden: we verwijderen sporen, wegdek en de beveiligingsinstallatie. Die installatie strekt zich over honderden meters uit. Treinen rijden bijvoorbeeld eerst over een soort schakelaar heen, waardoor de overweg in werking treedt en op tijd sluit. Die schakelaars liggen al ver voor de spoorwegovergang in het spoor. Maar ook de bomen en bellen zelf, inclusief alle bekabeling horen bij deze installatie. Al die onderdelen van de beveiliging zijn dit weekend stuk voor stuk verwijderd. Daarnaast is met zwaar materieel gegraven en getakeld om de overwegplaten en sporen weg te krijgen. Daarmee is alles opgeruimd.

Aanleg

Nadat ook de zware betonnen platen en spoorstaven zijn verwijderd kan de aanleg van het nieuwe spoorgrind (ballast), dwarsliggers en rails plaatsvinden. We leggen alles als nieuw aan en lassen sporen zorgvuldig aan elkaar, zodat treinen er soepel over passeren. Meteen plaatsen we ook hekken om het spoor, zodat alles veilig is en blijft. Het resultaat is ernaar: de overweg is weg en er ligt een veilig nieuw stukje spoor.

Tunnel

In de stationsomgeving Harderwijk bouwde ProRail een nieuwe verkeerstunnel, die in de zomer al open ging. Ook het station zelf is vernieuwd. In de omgeving van het station bouwen we nog aan het busstation en de verdere infrastructuur. 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers