Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Overweg­bewakers gezocht

Nieuws

28 maart 2019

ProRail en de Fietsersbond slaan de handen ineen om de veiligheid rondom onbewaakte overwegen in Nederland te verbeteren. Met een nieuwe vacature voor overweg­bewakers moeten de Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) al vanaf volgende maand een stuk veiliger worden.

NABO's

Helaas kent Nederland momenteel nog meer dan honderd openbare onbewaakte overwegen. Om de veiligheid te vergroten wil ProRail deze overwegen laten opheffen, er een ongelijkvloerse oplossing aanleggen, of ze beveiligen met spoorbomen, knipperlichten en bellen. Dit zijn kostbare oplossingen, waar niet elke gemeente en provincie achter staat. 

Niet zomaar opheffen

Een overweg opheffen of beter beveiligen kan ProRail nooit eenzijdig besluiten. Bij publieke overwegen is het de wegbeheerder die besluit of een overweg kan worden opgeheven of aangepast. Dat is vaak de gemeente of de provincie. Zij kunnen er ook voor kiezen om een alternatieve route aan te leggen naar een bewaakte overweg, zodat de onbewaakte overweg kan worden opgeheven. Ook zijn er belangenverenigingen van wandelaars of fietsers die betrokken moeten worden, waardoor het opheffen van overwegen een complexe zaak is.

Fijn voor de fietser

Omdat bijvoorbeeld fietsers niet gebaat zijn bij omrijdroutes, gaan ProRail en de Fietsersbond nu gezamenlijk op zoek naar overwegbewakers m/v voor 28 tot 32 uur per week (pdf). Dit is een goedkoop en doeltreffend alternatief om de veiligheid rond onbewaakte overwegen per direct te verbeteren. Overwegbewakers helpen fietsers en ander wegverkeer in wisselende diensten veilig over te steken. Interesse in de functie? Bekijk deze pagina en reageer via het sollicitatieformulier

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers