PHS Den Bosch - Vught start met archeologisch onderzoek

Nieuws

2 december 2020

Vanaf week 2 in 2021 start PHS Den Bosch - Vught op vijf plekken in Vught met het graven van proefsleuven voor het archeologisch onderzoek. Wij willen precies weten wat er in de grond ligt. Zo komen we tijdens de bouw niet voor verrassingen te staan en kunnen we eventuele archeologische vondsten op tijd veiligstellen.

Cultuurhistorische elementen

In Vught bevinden zich veel cultuurhistorische elementen die samenhangen met de militaire rol die Vught heeft vervuld vanaf de 17e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat veel archeologische resten in Vught terug gaan tot in de late middeleeuwen.

Het gaat naar verwachting om de resten van gebouwen, verdedigingsstructuren en –elementen. De locaties waar we proefsleuven graven, zijn bepaald op basis van eerdere onderzoeken. Dat zijn plekken waar de kans het grootst is dat we wat vinden. Wij graven de proefsleuven in de bestaande groenstroken, te weten:

  • langs het spoor ten noorden van de Prinsenlaan (2 proefsleuven);
  • tussen de Loonsebaan en de Willem III-Laan, aan de westzijde van de spoorwegovergang;
  • tussen de Van Miertstraat en het spoor ter hoogte van de Molhuysenstraat;
  • langs het spoor ten zuiden van de Michiel de Ruyterweg.

Graafwerk

De proefsleuven hebben een afmeting van ca. 4 meter breedte en variërende lengte. Na het graafwerk zal het groen weer netjes worden aangelegd. Er zijn ook enkele locaties die mogelijk in de bouwfase moeten worden onderzocht. Het zijn de plaatsen waar nu nog bomen staan en die daarom nog niet kunnen worden meegenomen in het onderzoek. 

Directe omwonenden zullen via een brief op de hoogte worden gesteld. U kunt eventuele vragen over deze werkzaamheden stellen via www.prorail.nl/contact. Onze archeoloog zal deze dan beantwoorden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers