Politiehond pakt koperkapers

Nieuws

Gepubliceerd op 23 november 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:52 uur

Een Rotterdamse politiehond greep gisteren twee koperdieven bij de taas. Dat gebeurde langs het spoor tussen Rotterdam en Schiedam. Ontkennen was er niet bij, aangezien de heren met de gestolen elektriciteitskabels en al werden betrapt.

Koperdiefstal leidt tot veel overlast voor treinreizigers en goederenvervoerders. Ook gisteren waren er weer vertragingen op het spoor door deze criminele capriolen, nadat koperdieven tussen Rotterdam Centraal en Maassluis West hun slag hadden geslagen.

Overlast voor reizigers

Koperdiefstal op het spoor is risicovol en geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders. Ruim 1.500 treinen liepen daardoor vorig jaar vertraging op. Ook veroorzaakten de diefstallen een stevige kostenpost. Ruim €800.000 was er nodig om de schade te herstellen. Daarom werkt ProRail samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie aan een gerichte aanpak om het aantal diefstallen en pogingen daartoe omlaag te krijgen.

Hekwerk, camera’s en controles

Om het aantal diefstallen terug te dringen zijn op veel plekken hekken geplaatst. Ook zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, onze incidentenbestrijders en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera's met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden. 

Iets gezien?

Via Twitteraccount @POL_LE_CIK deelt het Landelijk Informatieknooppunt van de politie de locaties waar koperdieven actief zijn geweest. Heb jij iets gezien? Bel de politie via 0900-8844. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers