Prachtig video-kunstwerk op station Sloterdijk

Nieuws

3 december 2019

Speciaal voor station Sloterdijk heeft kunstenaar Karel van Laere een video-werk gemaakt. Daarbij heeft hij zich laten inspireren door de huidige stationsomgeving, waar momenteel en ook de komende jaren volop wordt gebouwd. De film is bedoeld om op een inspirerende manier bij te dragen aan de manier waarop reizigers het station beleven.

In deze korte film van 16 minuten, getiteld Passage, laat een man zich roerloos over de grond voortslepen langs verschillende locaties bij het station. Als decor voor Passage zien we herkenbare plekken in Amsterdam-West, Nieuw West en de Sloterplas.

Aardbei

De film wordt permanent vertoond op een groot beeldscherm op perron 5/6, achter de wachtkamer. De film laat zien hoe verschillend mensen reageren op een overwachte gebeurtenis in hun omgeving, in dit geval de man, wiens lichaam zich traag voortsleept over de grond. Rustgevend maar ook vervreemdend. De reacties lopen sterk uiteen; van verbaasd tot nieuwsgierig of onverschillig. De kunstenaar wil mensen uitnodigen  met andere ogen te kijken naar wat zich in hun omgeving afspeelt. Het is een opdracht van ProRail en NS Stations, bijgestaan door Bureau Spoorbouwmeester, met financiële steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Expressief

Het werk van kunstenaar Karel van Laere heeft een theatraal karakter. Het leent zich uitstekend voor een publieke presentatie en dat is niet verrassend. Van Laere is opgeleid aan de afdeling Performance van de Toneelacademie Maastricht en studeerde in het buitenland aan de Taipei National University of the Arts in Taiwan. In zijn video’s en performances onderzoekt hij de relatie tussen het menselijk lichaam en zijn natuurlijke omgeving. Zijn werk was eerder te zien op verschillende festivals en musea, waaronder Lowlands en EYE in Amsterdam.    
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers