Prachtige beelden van de spoorbrug bij Muiderberg

Nieuws

Gepubliceerd op 29 augustus 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:31 uur

Een historisch moment op vrijdag 26 augustus: de eerste trein reed onder grote belangstelling over de spiksplinternieuwe spoorbrug bij Muiderberg. Het was feestelijk en prachtig om te zien. In de compilatievideo's een terugblik.

De snelweg, de spoorbrug, het spoor en de eerste trein

ProRail heeft het spoor tussen Schiphol en Almere in een paar jaar tijd op veel locaties vernieuwd en verdubbeld. Vorige week hebben we het spoor bij Almere volledig aangepast, dat was het sluitstuk van de operatie. Door de intensieve werkzaamheden kunnen er in de toekomst veel meer treinen rijden op het traject tussen de luchthaven en Flevoland. Vanaf medio december bijvoorbeeld al 4 in plaats van 2 Intercity's per uur. Goed voor een betere bereikbaarheid dus. Tegelijkertijd is Rijkswaterstaat bezig met de verbreding van de A1 en de A6, om ruimte te maken voor meer autoverkeer. Door de verbreding van de A1 moest er een langere spoorbrug worden gebouwd. Die prachtige brug, een icoon het landschap, werd op vrijdag 26 augustus in gebruik genomen. Hij heet de Zandhazenbrug. De eerste Sprinter uit Naarden-Bussum reed er vrijdag rond het middaguur overheen.

Belangstelling van jong en oud...

Veel mensen en media waren speciaal voor de historische rit naar de spoorbrug gekomen of hadden een kaartje gekocht voor de eerste trein. Zoals een belangstellend echtpaar uit de omgeving: ze volgden de bouw van de spoorbrug vanaf het eerste moment. In de trein genoten ze samen van het uitzicht en bij aankomst in Almere werden ze in de bloemetjes gezet. De 9-jarige vlogger Noud was in de eerste trein aanwezig met het Jeugdjournaal. En hij maakte zelf een prachtige vlog op zijn eigen Youtube-kanaal.

....en van een Olympisch kampioen

Bij de spoorbrug stonden vrijdagmiddag veel mensen klaar om de eerste trein te verwelkomen. De machinist reed langzaam en luid toeterend de Zandhazenbrug over. Pier Eringa, directeur van ProRail, deelde gouden medailles uit aan de collega's van Rijkswaterstaat, die een prestatie van formaat hebben neergezet met de Zandhazenbrug. De inbreng van vakmensen van ProRail was daarbij van groot belang. Oud Olympisch kampioen hordenlopen Gregory Sedoc reikte het stokje aan dat symbolisch van bruggenbouwer RWS naar brugeigenaar ProRail werd overgegeven.

OV SAAL: meer treinen, betere bereikbaarheid

Het project OV Schiphol - Amsterdam - Almere - Lelystad (OV SAAL) is nagenoeg afgerond. Een mega-operatie in de noordelijke Randstad met maar één doel: ruimte maken voor meer treinen en dus voor meer treinreizigers.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers