Primeur: Eerste voelbare stationsplattegrond getest

Nieuws

15 oktober 2016

Samen met de oogvereniging hebben we de eerste voelbare plattegrond van een station getest. Die gaat mensen met een visuele beperking helpen zich beter te oriënteren. De eerste voelbare plattegrond is van het nieuwe station Rotterdam Centraal. Mooi nieuws op de dag van de witte stok.

Waar moet ik zijn? 

Voor blinden en slechtzienden kan een treinreis van station naar station een flinke uitdaging zijn. Waar zijn de liften? Waar kan ik een kaartje kopen? Vanaf welk perron rijdt mijn trein en hoe kom ik daar? Allemaal vragen waarbij we hen zo goed mogelijk willen begeleiden. De voelbare plattegrond kan daarbij een heel goed hulpmiddel zijn.  

Primeur op Rotterdam Centraal 

Tijdens het testen is gekeken of op de plattegrond de juiste informatie wordt weergegeven. Dragen de  gehanteerde symbolen bij aan een betere oriëntatie op het station? Voor de test is gebruik gemaakt van een prototype kaart in A2 formaat met daarop de looproutes en voorzieningen in contrasterende kleuren en reliëf. Ook worden in braille de ingang, de hal, de perrons, de trappen, de liften aangegeven. Het is voor het eerst dat een voelbare plattegrond op een station is getest om reizigers met een visuele beperking hun weg makkelijker te laten vinden.  

Innovatie 

‘De eerste resultaten zijn erg positief’ zegt projectmanager Mara Ririassa, maar we gaan de testresultaten eerst goed bekijken en de opmerkingen verder verwerken. De voelbare plattegronden kunnen een goede aanvulling zijn op de reeds genomen voorzieningen die we al speciaal voor de reizigers met een visuele beperking aanleggen in de hoofdstroomroute zoals, geleidelijnen en brailleplaatjes bij trappen en liften. Ook onderzoeken we waar de voelbare plattegrond fysiek het beste geplaatst kan worden in het station, bijvoorbeeld bij de OV Servicewinkel, en we kijken naar mogelijkheden om je eigen voelbare plattegrond van een complexe station thuis bezorgd te krijgen. Meer weten over hoe ProRail werkt om de toegankelijkheid op stations voor reizigers met een functiebeperking te verbeteren? Kijk op prorail.nl/toegankelijkheid.

Editie NL heeft de plattegrond ook getest, vrijdag 21 oktober is het item in de uitzending. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers