Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Promovendi gezocht voor onderzoek naar spoordijken

Nieuws

11 augustus 2022

Wat is het effect van sneller, zwaarder en meer treinverkeer op spoordijken? Deze vraag willen TU Delft en Deltares beantwoorden. De TU Delft zoekt PhD-kandidaten die met dit vraagstuk aan de slag willen gaan.

Impact op spoor

De mobiliteitsgroei van de komende jaren heeft grote impact op ons spoor. Sporen liggen grotendeels op spoordijken, de verhoogde ondergrond onder het spoor. Deze spoordijken worden ook wel baanlichamen genoemd. Spoordijken worden steeds zwaarder belast, daarom is gedegen onderzoek erg nodig, De TU Delft gaat daarom komende tijd op zoek naar geschikte PhD-kandidaten. De eerste vacatures staan nu online, er volgen komende weken meer vacatures.

Spoordijken steeds zwaarder belast

Tachtig procent van de spoordijken is gebouwd vóór 1920, met de kennis en kunde van toen. Maar door zwaarder, sneller en meer treinverkeer worden de (veelal oude) spoordijken anders en zwaarder belast. Dit leidt tot hoge onderhoudskosten en soms tot incidenten. Daarnaast krijgt klimaatverandering de komende jaren invloed op de stevigheid van onze spoordijken.

Voor ProRail is het een uitdaging om meer kennis te vergaren over de invloed en het effect van deze factoren. Zodat we beter kunnen bepalen waar we de komende jaren risico’s lopen en waar maatregelen nodig zijn. Om zo de voorziene mobiliteitsgroei mogelijk te maken op een klimaatbestendig spoor.

Hoe heeft zwaardere belasting en klimaatverandering impact op onze spoordijken?
Hoe heeft zwaardere belasting en klimaatverandering impact op onze spoordijken?

Onderzoeksprogramma in opdracht van ProRail

Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma RESET (Research Embankments for Safe Expansion of Traintraffic). Dit programma wordt uitgevoerd in opdracht van ProRail. De TU Delft werkt samen met Deltares en ProRail. Deltares is gespecialiseerd in toegepast onderzoek op het gebied van water en grond. Het instituut helpt om de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft te vertalen naar praktische toepassingen.

De uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek  wordt vertaald naar praktische toepassingen.
De uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar praktische toepassingen.

Gedrag water in spoordijken

Deltares levert veel kennis vanuit eerder onderzoek naar de stevigheid van de Nederlandse waterkeringen. Zo willen we meer weten over het gedrag van water in de spoordijken, het effect van droge perioden en de manier waarop een rijdende trein de spoordijk belast. Met dit innovatieve onderzoek is sprake van een unieke samenwerking van TU Delft (geotechniek en railtechniek) en kennisinstituut Deltares. Vanuit de TU Delft gaan acht promovendi aan de slag.

Bekijk: Wetenschappelijk onderzoek spoordijken

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers