Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail alleen voor mannen?!

Nieuws

8 maart 2017

Zwaar werk, smerige handen, haren natgeregend en je werkschoenen onder de smurrie: Is de spoorsector alleen geschikt voor mannen?! Bouwmanager Damhuis van ProRail geeft je het antwoord.

Bekijk: ProRail alleen voor mannen?!

Vrouwen staan hun mannetje

Het aantal vrouwen met een functie in de civiele techniek groeit. Ook bij ProRail zijn vrouwen bij bouwprojecten geen uitzondering meer. Het bouwteam wat zich bezig houdt met de bouw van ecoduct Duinpoort over het spoor bij Zandvoort, bestaat zelfs volledig uit vrouwen. Dat is toeval, maar wel uniek. 

Vrouwen staan hun mannetje bij ProRail
Vrouwen staan hun mannetje bij ProRail

Steeds gewoner

Bouwmanager Marijke de Zwart: “Een bouwteam met alleen vrouwen was geen bewuste keuze. Er is gekeken naar de juiste kwaliteiten voor dit project. Maar wij zijn er wel trots op dat we het eerste bouwteam zijn dat volledig uit vrouwen bestaat. Vrouwen in de civiele techniek zijn geen uitzondering meer.”

Ellen Boontje, Rail System Engineer: “Zo’n 9 jaar geleden startte ik in mijn eerste technische functie. Toen werd er wel verbaasd gekeken als er een vrouw bij een bouwvergadering of op de bouwplaats kwam. Dat wordt nu steeds gewoner.”

Het team is net gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een ecoduct in het duingebied tussen Zandvoort en Haarlem. Over enkele maanden gaat de eerste schop in de grond. In 2018 kunnen de eerste dieren hier veilig het spoor oversteken. Meer informatie over het project Duinpoort https://www.prorail.nl/projecten/ecoduct-duinpoort
 

Meer vrouwen

Bij ProRail werken veel mannen, maar gelukkig neemt het aantal vrouwen toe. We streven naar een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen, ook in de top.  Het aandeel vrouwen in top 80-functies was in 2016 24% en is daarmee gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden, toen 19% van de top 80-functies door vrouwen werd bezet. Daarmee zijn we goed op weg om de doelstelling van 30% vrouwen in de top 80 te behalen. ProRail heeft daarvoor het Charter Talent naar de Top ondertekend, een publiek commitment met heldere afspraken voor het realiseren van diversiteit in de top. Op dit moment is een op de vier ProRail-medewerkers een vrouw.

Wil jij ook bij ProRail komen werken? Op www.werkenbijprorail.nl vind je misschien wel jouw nieuwe baan!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers