Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

ProRail drievoudig genomineerd voor de Staalprijs 2018

Nieuws

13 juli 2018

ProRail is als grote opdrachtgever van bouwprojecten met maar liefst drie prachtige projecten genomineerd voor de Staalprijs 2018. Het gaat om de spoorbrug Zuidhorn, de Zandhazenbrug over de A1 in de categorie infrastructuur en het startstation E-lijn in Den Haag in de categorie utiliteitsbouw.

Bezienswaardigheden

De drie genomineerde projecten zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van bouwwerken die niet alleen functioneel zijn, maar ook een bezienswaardigheid. Daarmee leveren zij een bijdrage aan een prettige leefomgeving.

Categorie utiliteitsbouw: startstation E-lijn in Den Haag

Het startstation E-lijn in Den Haag is onderdeel van de RandstadRail metrolijn E. Het is het begin- en eindpunt van de lightrail-verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. De grote blikvanger van het startstation is het ensemble van de overkapping van de perrons, dat bestaat uit gebogen glas en staal, en de stalen luifel die het metrostation met de hal van Den Haag Centraal verbindt.

Opdrachtgever: ProRail, in opdracht van de Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer.

Categorie infrastructuur: spoorbrug Zuidhorn

De spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal is opgebouwd uit cirkels en ellipsen die elkaar snijden. Het resultaat is een boogbrug die kracht en elegantie uitdrukt. Het Van Starkenborghkanaal moest geschikt gemaakt worden voor grotere schepen met meer lading. Bij Zuidhorn kruist de spoorlijn Groningen - Leeuwarden deze hoofdvaarweg onder een hoek van 45°. E moest een voor de scheepvaart veilige kruising worden gecreëerd en daarvoor waren een breder wateroppervlak met meer doorzicht noodzakelijk. Daarnaast moest de brug ‘een schoonheid’ worden.

Opdrachtgevers: ProRail / Provincie Groningen.

Categorie infrastructuur: de Zandhazenbrug bij Muiderberg

De Zandhazenbrug is een spoorbrug met een hoofdoverspanning van meer dan 250 meter. De ontwerpopgave was het realiseren van een ranke, slanke, luchtig ogende brug, waarvan de kleur en vormgeving niet te veel de aandacht zouden opeisen.

Opdrachtgevers: Rijkswaterstaat/ProRail.

De staalprijs

De tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten met staal bestaat sinds 1971. Het gaat om projecten in nieuwbouw, verbouw of renovatie, die geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd. Ze moeten zijn opgeleverd of in gebruik genomen in 2016 of 2017. De Staalprijs 2018 wordt in oktober uitgereikt.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers