Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail en gemeente sluiten onbewaakte overweg in Geleen af

Nieuws

30 november 2018

De video waarbij een fietser op een haar na wordt gemist door een aanstormende trein in Geleen is inmiddels de hele wereld over gegaan. Helaas vinden op deze overweg vaker bijna aanrijdingen plaats, dat blijkt wel uit een tweede video die vandaag online staat. ProRail heeft in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen besloten om deze onbewaakte overweg met spoed af te sluiten.

Bekijk: Machinist redt leven van een fietser op onbewaakte overweg

Opheffen in sneltreinvaart

De onbewaakte overweg in Geleen stond al op de lijst van ProRail en de gemeente Sittard-Geleen om aan te pakken. Na het tonen van de bijna aanrijdingen en de impact die dit heeft gemaakt op veel mensen in de wereld en de bewuste fietsers, deed het de gemeente realiseren dat dit absoluut niet meer mag voorkomen en de overweg dus afgesloten zal worden. 

Onbewaakte overwegen zijn levensgevaarlijk

Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO’s), in de volksmond ook ‘onbewaakte overwegen’ genoemd, zijn levensgevaarlijk. De overwegen worden niet beveiligd door slagbomen, bellen en lampen. Omdat onbewaakte overwegen steeds minder voorkomen, kom je ze ook steeds minder tegen. Hierdoor is het voor veel mensen onbekend en kennen zij de gevaren niet van treinen die met soms wel 140 km p/u langsrijden. 

Daarnaast kunnen mensen moeilijk inschatten hoe snel een trein is. Daardoor denken ze vaak nog even over te kunnen steken, maar leidt dit al snel tot een ‘bijna aanrijding’, waarbij de trein een noodstop moet maken.

'Het was zijn eerste schooldag'

Na het plaatsen van de eerste video heeft de moeder van de jonge fietser contact opgenomen met ProRail. Ze was zich rot geschrokken van de beelden. "Mijn zoon had die dag zijn eerste dag op een nieuwe school. Hij zocht een kortere route naar huis en reed daarom via deze onbewaakte overweg. Hij had bij thuiskomst wel gezegd dat hij bijna dood was gegaan door een trein, maar ik wist niet dat het zo weinig scheelde."

De moeder schrok heel erg van de reacties op social media. "Veel mensen hebben mijn zoon uitgescholden en gezegd dat hij zelf maar uit moet kijken. Maar hij is juist altijd heel erg voorzichtig en kijkt goed uit. Voor mij is brengt deze overweg juist het gevaar."

Waarschuwen

Naast de schrik vind de moeder het wel een goed idee dat dit soort video’s worden getoond om andere mensen te waarschuwen voor de gevaren. "Dit mag niemand meer gebeuren. Mijn zoon heeft nu angsten voor overwegen en treinen. Hij rijdt nu helemaal om via een bewaakte overweg en zelfs dan is hij nog bang."

ProRail voert binnenkort een gesprek met moeder en zoon om het incident op een goede manier af te kunnen sluiten. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers