ProRail en NS maken dromen waar op Spoorwensdagen

Nieuws

3 februari 2020

Een trein hersporen, een kijkje nemen in de wereld van het goederenvervoer of ERTMS-simulaties zien. Voor ProRailers is dat gesneden koek, maar veel mensen die niet bij het spoor werken, zijn ontzettend nieuwsgierig naar hoe zoiets in zijn werk gaat. Daarom organiseren ProRail en NS de Spoorwensdagen op 26 en 27 mei. Jong én oud kunnen een kijkje achter de spoorse schermen nemen.

Verkeersleidingspost

Vorig jaar ging de wens van Cock (85) in vervulling. Samen met zijn vrouw Ann bezocht hij de verkeersleidingpost en het rangeerterrein op Kijfhoek. Zoon Jeroen gaf zijn vader op. “Mijn zoon werkt in dit gebied als inspecteur. Prachtig om het spoor van zo dichtbij te zien!” Ook de wens van Piet (67) werd vervuld: “Ik wilde graag ervaren hoe het is om met mijn scootmobiel geëvacueerd te worden uit een gestrande trein.” En die droom maakte onze Incidentenbestrijding waar. Hoe dat in zijn werk ging, zie je in onderstaande video:

Bekijk: Spoorwensdagen 2019: Piet op pad met ProRail Incidentenbestrijding

VIP’s en vrijwilligers

Al ruim tien jaar maken enthousiaste vrijwilligers van ProRail en NS de Spoorwensdagen mogelijk. ‘De Kameel’, de vroegere directietrein, wordt omgetoverd tot SpoorwensdagExpress en brengt tientallen genodigden (VIP’s) naar hun bijzondere bestemming. Zo kunnen we door het hele land spoorgerelateerde wensen vervullen. De Spoorwensdagen werden voor het eerst georganiseerd in 2008. Dat bleek zo’n succes dat de toenmalige initiatiefnemers besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Eerder ingediende wensen

Benieuwd wat voor dromen je kunt indienen? Onderstaande wensen werden in eerdere jaren vervuld:

  • Een bezoek aan het simulatorcentrum in Amersfoort
  • Op pad met incidentenbestrijding van ProRail
  • Meelopen met een hoofdconducteur op de trein
  • Omroepen op een station 
  • Een bezoek aan een van de onderhoudsbedrijven van NS
  • Een treinrit met de vroegere directietrein “de Kameel”
  • Een bezoek aan ProRail Verkeersleiding
  • Een bezoek aan de werkplaats voor goederenvervoerders
  • Kijkje achter de schermen bij een bouwplaats of station

Aanmelden

Je kunt wensen indienen via de website Spoorwensdagen.nl. De sluitingsdatum is 27 maart 2020. Hier kun je je ook aanmelden als vrijwilliger, als je tenminste bij ProRail of NS werkt. Om de Spoorwensdagen tot een succes te maken, zijn namelijk wel 150 vrijwilligers nodig!

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers