Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail experimenteert met je brein op Utrecht Centraal

Nieuws

4 oktober 2018

Van 4 tot en met 7 oktober a.s. vindt op station Utrecht Centraal een nieuwe editie van het StationsLab plaats. Dit keer doen studenten vanuit hun pop-up laboratorium onderzoek naar het vinden van de weg op het station en de rol die het brein daarbij speelt. Bezoekers en reizigers zijn welkom een kijkje te nemen bij het onderzoeksteam. En worden vooral door ProRail en NS uitgenodigd om mee te doen aan een van de experimenten.

Bekijk: ProRail en NS experimenteren met je brein op Utrecht Centraal

Lab tussen de reizigers

NS en ProRail hebben voor de verbouwing van Utrecht Centraal natuurlijk veel onderzoek gedaan. Er zijn talloze modellen gemaakt en testen uitgevoerd om reizigers zo snel en intuïtief mogelijk hun weg te laten vinden op het station en in de fietsenstalling. Voor veel reizigers gaat dat vaak heel goed. Toch zijn er ook reizigers die hun weg moeilijker vinden. Omdat zij nog nooit op station Utrecht zijn geweest of omdat veranderingen in de treinenloop ervoor zorgen dat reizigers hun weg even kwijt zijn.

De onderzoekers van het StationsLab leggen in verschillende experimenten met behulp van eyetracking en GPS-trackers vast hoe nieuwe en geroutineerde reizigers zich in de praktijk op Utrecht Centraal oriënteren. Ze kijken wat er in hun brein gebeurt, hoe omgevingsfactoren een rol kunnen spelen in het vinden van de juiste en kortste weg en in hoeverre stress hun navigatiekeuzes beïnvloedt. Daarmee kunnen ProRail en NS de navigatie op station Utrecht en de fietsenstalling Stationsplein optimaliseren.

Navigatie-experts aan tafel

Navigatie en het vinden van je weg gaat onder andere over de manier waarop mensen met informatie omgaan. Het informatieaanbod op stations wordt steeds complexer, wat het herkennen ervan lastig maakt. Bovendien zijn reizigers zijn vaak te ontspannen of juist te gestrest om de geboden informatie goed te kunnen verwerken.

In het StationsLab gaan navigatie-experts met elkaar in gesprek om te verkennen hoe reizigers op Utrecht Centraal beter op weg geholpen kunnen worden. Want goede navigatie en oriëntatie mogelijkheden maakt reizen met het OV makkelijker en aantrekkelijker. En dat sluit weer naadloos aan bij wat NS & ProRail willen voor hun klanten: een comfortabele, laagdrempelige en efficiënte reis van deur tot deur, dus ook op het station.

Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap en is van 4 tot en met 7 oktober te vinden op Utrecht Centraal. De resultaten van de onderzoeken kun je volgen op deze pagina.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers