ProRail gaat viaduct Veestraat Sittard vernieuwen

Nieuws

Gepubliceerd op 13 november 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:08 uur

ProRail heeft met de gemeente Sittard-Geleen afgesproken het viaduct aan de Veestraat in Sittard te vernieuwen. Het viaduct is al enige tijd afgesloten voor auto- en vrachtwagenverkeer omdat de brug niet te zwaar belast mag worden. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

Het viaduct aan de Veestraat dateert uit 1968. Het is al jaren bekend dat deze brug niet te zwaar belast mag worden. Maar in de praktijk was het moeilijk deze zogeheten lastbeperking ook te handhaven. Dit jaar heeft een onafhankelijk bureau de brug opnieuw onderzocht. Dat gebeurde in opdracht van ProRail.

Landhoofden niet stabiel genoeg

Het bureau heeft vastgesteld dat een te zware belasting een risico vormt omdat de landhoofden niet stabiel genoeg zijn. Dit is niet eenvoudig te herstellen. Daarom heeft ProRail in overleg met de gemeente besloten de brug volledig te vernieuwen. Tot die tijd blijft de brug alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Deze maatregel zorgt ervoor dat we geen veiligheidsrisico's lopen. 

Vervangen kost tijd 

Het viaduct aan de Veestraat speelt een belangrijke rol in de ontsluiting van de wijk Sanderbout. Daarom heeft de gemeente ProRail gevraagd haast te maken met de vernieuwing. ProRail begrijpt dit en wil hier graag aan meewerken, maar wil ook geen valse verwachtingen wekken. 

Het vervangen van het viaduct kost hoe dan ook tijd. Eerst moet de financiering worden geregeld. Daarna volgt het ontwerp en moet er voor de bouw een aanbestedingsprocedure worden opgestart. Ook moet er een treinvrijeperiode worden ingepland in overleg met reizigers- en goederenvervoerders. Dat is nodig om het viaduct veilig te kunnen slopen en te vernieuwen.

Planning 

Een realistische planning valt in dit stadium absoluut niet te geven, maar de kans is groot dat de vervanging enkele jaren in beslag neemt. 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers