ProRail helpt de natuur een handje

ProRail beheert ruim 3.200 hectare spoorberm, vaak hooguit begroeid met eentonig gras. Dat kan beter, want diversiteit helpt de natuur. Daarom gaat ProRail de natuur helpen met een nieuwe zaaimethode. Pier Eringa gaf gisteren in Wijchen samen met wethouder Agnes Schaap het startsein.

Voedsel voor insecten

Het vergroten van de biodiversiteit in de spoorberm is vanuit het oogpunt van duurzaamheid een belangrijk streven voor ProRail. Verschil in planten en bloemen in de berm helpt daarbij. Ze dienen als voedsel voor talrijke insecten zoals wilde bijen.

Wijchen

De komende tijd zaaien we 6 kilometer berm rondom Wijchen in. Dat doen we in samenwerking met Honey Highway. Zij verzorgen het zaadmengsel en zaaien de bermen in, grotendeels met allerlei verschillende bloemen. Daarbij kijken we goed naar de omgeving en passen het mengsel daar op aan.

Grote natuurbeheerder

De aftrap voor dit 6 kilometer lange spoor van bloemen werd donderdag 10 november gegeven door onze President-Directeur Pier Eringa. Samen met wethouder Agnes Schaap van de gemeente Wijchen zaaide hij het eerste deel van de spoorberm in met onder meer Wilde margriet, Slangenkruid, Kamille en Koningskaars. Eringa vindt het belangrijk dat ProRail dit oppakt: ‘Want wij zijn naast een spoorbedrijf ook een van de grootste natuurbeheerders in Nederland. 7000 kilometer spoor, dat biedt ook wat dat betreft kansen.’

November

Zaaien in november? In deze periode denken we om met Eringa te spreken toch aan de blaadjes in plaats van aan zaadjes? Het lijkt misschien niet het meest logische moment, maar de berm is na de spoorvernieuwing tussen Nijmegen en Den Bosch helemaal kaal en gereedgemaakt voor het bloemzaad. Zolang er geen vorst in de grond zit, slaat dit zaad gewoon aan en kunnen we in het voorjaar genieten van een bloemrijke berm. Naast de 6 kilometer die nu rondom Wijchen wordt ingezaaid, wordt in het voorjaar ook tussen Zutphen en Winterswijk en tussen Doetinchem en Winterswijk gezaaid. 

Inktvlek

Het inzaaien van de spoorberm is een inktvlek. Als de bloemen beginnen te bloeien delen we op de scholen in de omgeving nog zakjes met bloemzaad uit zodat kinderen hun eigen bloementuin kunnen maken en zo ook de bijen helpen.

Gepubliceerd op