Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail in actie tegen spoorwegovergangen

Nieuws

13 september 2018

Donderdagochtend 13 september vraagt ProRail aandacht voor het gedrag op en rond spoorwegovergangen in Nederland. Helaas komt het nog altijd te vaak voor dat waaghalzerij op en rond het spoor en overwegen leiden tot zeer gevaarlijke incidenten met mogelijk doden tot gevolg.

Gebruik geen overweg als het niet nodig is

Donderdagochtend 13 september om 08:00 uur zijn BOA's van ProRail aanwezig in Den Dolder om actie te voeren. Dit doen we bij de overweg aan de Dolderseweg. Dit is een overweg waar vaak onveilig gedrag wordt vertoond door spoorlopers, scholieren en automobilisten. Deze overweg staat symbool voor vele gevaarlijke spoorwegovergangen waar ProRail zo snel mogelijk vanaf wil. 

ProRail roept in ieder geval alle fietsers op om geen gebruik meer te maken van de overweg, maar van de dichtbij gelegen gloednieuwe tunnel. Het is een klein stukje om, maar dat zorgt wel voor een altijd veilige oversteek.

Extra handhaving vanwege teveel incidenten

Den Dolder is een spoorwegovergang waar relatief veel incidenten voorkomen en helaas stijgt dit aantal. Waar er in heel 2017 nog 12 incidenten waren te betreuren met veel treinhinder en soms ook persoonlijk leed, staat de teller in september 2018 al op 19 incidenten.

Vanwege deze stijging zet ProRail de komende maanden extra BOA's in om te handhaven bij deze overweg. Waaghalzerij rond de overweg kan een boete opleveren tot 230 euro. De BOA's zullen herkenbaar, maar ook geregeld onherkenbaar surveilleren. 

Daling van spoorlopers, maar we zijn er nog lang niet

Voor het eerst in vijf jaar is het aantal verstoringen door spoorlopers met bijna 10 procent gedaald. Het eerste half jaar van 2018 noteerde ProRail 1582 incidenten tegenover 1724 in de eerste zes maanden van 2017. En dat is goed nieuws. Maar het zijn er alleen nog wel veel te veel en het kost heel veel mankracht en geld om die lijn structureel naar beneden te krijgen.

Hotspot

Door het slim koppelen van big data is steeds beter te voorspellen op welke plekken er spoorlopers op gaan duiken. Op basis van de historie, weersverwachting en de omgeving heeft ProRail zicht op de hotspots in een bepaalde regio. De afgelopen maanden heeft ProRail hiermee getest en de resultaten zijn positief.

Vanaf vorig jaar hebben alle incidentbestrijders en BOA's de beschikking over een applicatie op hun tablet zodat zij nog beter kunnen inschatten waar zij op bepaalde momenten het beste controles kunnen uitvoeren. De overweg in Den Dolder is zo'n hotspot.

Gezamenlijke actie

De gezamenlijke voorlichtingsactie in Den Dolder zal op 13 september 8.00 uur van start gaan met NS, gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland. Hierna zal gedurende langere tijd gehandhaafd worden op/bij de overweg met als doel beter gedrag te bereiken. Soms zichtbaar, soms in burger.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers