ProRail komt over de brug met veerpont over Calandkanaal

Nieuws

8 september 2022

Vanaf 19 september aanstaande vaart over het Calandkanaal een veerpont om scholieren en ander langzaam verkeer veilig en snel te vervoeren. De veerpont wordt tijdelijk ingezet ter compensatie van de Calandbrug, die sinds mei niet meer te gebruiken is voor snel- en langzaam verkeer.

Goed alternatief

Vanaf het moment dat bekend werd dat de Calandbrug zeker tot de kerst dicht blijft voor het wegverkeer is door ProRail, Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam hard gewerkt om een goed alternatief te vinden. We zijn blij dat de pont geregeld kan worden. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht om de pont in de vaart te krijgen. Vanaf volgende week zullen er al proefvaarten zijn.

Kosteloos

Op maandag 19 september starten we met de veerdienst. De pont gaat varen tussen de oostzijde van het Calandkanaal vanaf de Noordzeeweg en aan de westzijde vanaf de Neckarweg. Langzaam verkeer, zoals voetgangers, brommers en fietsen kunnen hier gebruik van maken. Het meevaren met de veerpont is kosteloos voor de gebruikers.

De pont zal op werkdagen gaan varen tussen 06:00 en 19:00 uur. Naar verwachting zal de pont een aantal keer per uur op en neer varen en er kunnen ongeveer 30 mensen per keer mee. Zodra de veerpont vaart wordt bekeken aan hoeveel afvaarten per uur behoefte is en of dit te realiseren is. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het overige scheepvaartverkeer.

Schotse pont

De Francisca, zoals de pont heet, is in eigendom van een Nederlandse rederij en was in bedrijf in Schotland. Aangezien de veerpont al enige tijd niet meer gebruikt werd, is het op transport gezet naar Nederland om in Rozenburg ingezet te worden. Deze pont beschikt over de juiste certificaten en is geschikt gemaakt voor de veerdienst over het Calandkanaal.

De pont Francisca wordt gereed voor gebruik gemaakt
De pont Francisca wordt gereed voor gebruik gemaakt

Tijdelijke situatie

Zodra de brug weer in gebruik genomen wordt, komt de veerdienst te vervallen. Hoewel de planning van de reparatiewerkzaamheden nog een aantal onzekerheden kent, gaan we ervan uit dat de Calandbrug rond kerst 2022 weer in gebruik is voor al het verkeer.

Buscompensatie

Sinds half juni wordt een deel van de busritten van en naar Rozenburg vergoed. Reizigers kunnen hiervoor een app downloaden om compensatie aan te vragen. Nu de veerpont gaat varen monitoren we of de veerpont een waardig alternatief is en of de busvergoeding nog nodig is.

Calandbrug gestremd

Sinds 10 mei 2022 is de Calandbrug gestremd. Tijdens een inspectie is een storing aan de brug geconstateerd. Deze werd uitgevoerd naar aanleiding van een afwijkend geluid. De lagers van het omloopwiel zijn in twee torens van de brug kapot. Daardoor kan de brug niet meer bediend worden en is besloten deze in open stand te zetten zodat scheepvaart door kan gaan. Sinds die tijd is de Calandbrug niet toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers