Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail maakt excuses en bereikt overeenstemming grondeigenaar Winsum

Nieuws

29 november 2016

ProRail directeur Eringa is vanmorgen bij grondeigenaar de heer Stavenga op de koffie gegaan en heeft daar excuses gemaakt: ‘Ik vind het vervelend wat deze familie is overkomen in de beeldvorming. Door onduidelijkheid van gemeente en ProRail over koop of huur van de grond heeft de procedure onnodig lang geduurd. Nu is er duidelijkheid en daar zijn we allebei blij mee.’

De principe-overeenkomst werken we nu verder uit en houdt in dat we de grond huren zodat daar een tijdelijke noodweg neergelegd kan worden. Daar kan nu zo snel mogelijk mee begonnen worden. Het ministerie Infrastructuur en Milieu (I&M), de provincie Groningen, de gemeente Winsum en ProRail gaan vervolgens verder in overleg hoe de overwegproblematiek op te lossen.

Bestuursakkoord

Het ministerie van I&M, de provincie Groningen, de gemeente Winsum en ProRail werken al geruime tijd aan een oplossing om de overweg de Voslaan te kunnen sluiten naar aanleiding van eerdere ongevallen. Op 27 juni van dit jaar tekenden het ministerie van IenM, de provincie en de gemeente een bestuursakkoord voor een totaalplan waarbij in totaal zeven onbewaakte overwegen in Winsum geheel verdwijnen en drie overwegen worden omgebouwd tot bewaakte overwegen. Onderdeel van dit akkoord is de sluiting van de overweg de Vosweg en de aanleg van een ontsluitingsweg naar een nabijgelegen bewaakte overweg met slagbomen en lichtsignalen. Hiervoor moet grond worden verworven van particulieren en dit vraagt om een zorgvuldig traject.

Principe-overeenkomst

Vanochtend is een principe-overeenkomst bereikt met grondeigenaar de heer Stavenga. In de overeenstemming is afgesproken dat de grond voorlopig wordt gehuurd. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn een tijdelijke noodweg aan te leggen, zodat bestemmingsverkeer kan worden omgeleid naar een bewaakte overweg. De overweg de Voslaan kan vervolgens worden gesloten. Hierover hebben gemeente Winsum, provincie Groningen, ministerie van I&M en ProRail binnenkort nader overleg.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers