ProRail pakt spoorboomhangers aan

Je gelooft je ogen niet: in Friesland zijn 2 jongens aan de spoorbomen van een overweg gaan hangen. ProRail doet aangifte en verhaalt de schade op de daders.

Spoorbomentrekkers

Filmpje online

De jongens lieten hun actie filmen en plaatsten het online. Je ziet in het filmpje hoe hun actie de overweg ontregelt. De bomen en bellen treden min of meer in werking, terwijl er op dat moment geen trein passeert. Een van de jongens steekt ook gewoon over. Het mechanisme van de bomen wordt vervolgens flink geforceerd. Bomen buigen door... 

Schade verhalen

De overweg ligt in het Friese Mantgum, in de weg Skillaerd en ProRail onderzoekt of er mechanische schade aan de installatie is overgebleven. Mochten er kosten gemaakt worden dan zullen we die op de daders verhalen. Sowieso doet ProRail aangifte tegen deze jongens.

Ontoelaatbaar

We zien wel eens boomduikers en ander onveilig gedrag, maar het bewust ontregelen van zo'n veiligheidssysteem als een spoorwegovergang is zeldzaam. Onlangs zette iemand een overwegboom vast met tape, ook ongehoord. Maar iedereen begrijpt dat dit volstrekt ontoelaatbaar gedrag is waarmee je niet alleen je eigen veiligheid, maar mede die van anderen en het treinverkeer moedwillig in gevaar brengt. 

Excuses

De jongens op de video hebben zich maandagavond gemeld bij ProRail. Ze zijn geschrokken van alle aandacht die hun daad heeft gegenereerd op social media. De daders betuigen diepe spijt en zien in dat hun gedrag ontoelaatbaar is geweest. De video zou volgens de jongens al anderhalve maand oud zijn en is volgens hen later pas online gezet. ProRail gaat de zaak verder uitzoeken en is blij dat de jongens zich hebben gemeld.

Gepubliceerd op