Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail partner in Europees onderzoeksproject

Nieuws

7 november 2018

ProRail wordt partner in het Europese onderzoeksproject IN2TRACK2 dat een budget heeft van ruim EUR 30 miljoen. De kick-off van het onderzoeksproject vond plaats op 5 en 6 november in Londen. Het project richt zich op de verbetering en optimalisering van toekomstige spoor-, wissel- , brug- en tunnelconstructies en is onderdeel van het Shift2Rail programma van de Europese Unie, dat onderzoek en innovatie op het spoor stimuleert.

Grip tussen wiel en rail

ProRail onderzoekt het optimale rail-wielcontact en hoe, bijvoorbeeld bij gladheid, nieuwe smeermiddelen de grip tussen wiel en rail (adhesie) kunnen verbeteren. Daarbij wordt ook getest wat de optimale hoeveelheid smeermiddel is. De TU Delft brengt naast unieke wetenschappelijke kennis ook faciliteiten in om deze onderzoeken en praktijktesten namens ProRail uit te voeren in samenwerking met het Zweedse Trafikverket. Concreet betekent dit dat tests plaatsvinden in de wielrailtestbank en op het spoor met de meettrein van de TU Delft. Het zijn in Europa toonaangevende faciliteiten. Naast adhesie (smeermiddelen) doen we ook mee in verkennen/ontwikkelen nieuwe (experimentele) monitoringtechnieken voor spoorkwaliteit samen met Network Rail.

Praktisch toepasbaar

IN2TRACK2 is een van de eerste projecten van Shift2Rail, die gericht is op producten die binnen enkele jaren klaar zijn voor de markt en aansluit bij de wensen en ambities die ProRail voor de Nederlandse spoorsector heeft. Het biedt onder meer betere monitoring, voorspelling en alternatieven voor fysiek testen, betere life cycle kosten en duurzaamheid van spoor en wissels, levensduurverlenging voor bruggen, tunnels en drainagesystemen, en modernere onderhouds- en herstelmethoden.  

ProRail innoveert

ProRail is altijd op zoek naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Voor innovaties van marktpartijen hebben we de InnovatieHUB, een platform om de markt te stimuleren om met ideeën te komen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers