ProRail Profiel: Spoorbouwmeester

23 september 2015

‘Jullie doen toch iets met het spoor en stations?’ Dat klopt! Wat we precies doen en wie er hard achter de schermen werken, zie je in een serie ProRail Profielen. Deze keer vertellen we je over het werk van de Spoorbouwmeester. Kijk je mee?

Bekijk: ProRail Profiel: Spoorbouwmeester Bert Dirrix

Meesterlijk beroep

We lopen een dagje mee met architect en stedenbouwkundige Bert Dirrix. Hij is sinds dit jaar de Spoorbouwmeester, en daar is er in Nederland maar één van. Bert is verantwoordelijk voor het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Dit loopt uiteen van hoe het spoor in het landschap past, tot het interieur op stations. Hij geeft advies over de beleving, het comfort en de herkenbaarheid op stations en het spoor voor de reizigers en vervoerders. Ook is hij nauw betrokken bij het ontwerp, de bouw en vernieuwing van stations, en dat zijn er nogal wat. Je vindt het overzicht op de kaart met bouwprojecten

Spoorbeeld

De Spoorbouwmeester werkt met een klein team vanuit Bureau Spoorbouwmeester. Het bureau is in 2001 op initiatief van de directies van NS en ProRail opgericht als een onafhankelijk adviserend orgaan voor ontwerp en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector. Sinds het ontstaan van het bureau wordt aan en met het Spoorbeeld, het ontwerp- en vormgevingsbeleid van het spoor, gewerkt. Je leest er over op de website van Bureau Spoor­bouwmeester

Meer profielen

Benieuwd naar de verhalen van andere ProRailers? Bekijk de video's van onder andere bouwmanager Maarten, projectmanager Karin, inspecteur Pieter, BOA's Paul en Johan, trainee Rinka en Spoorbouwmeester Bert. Je vindt ze op deze pagina.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers