ProRail Profiel: Treinverkeersleider

Nieuws

Gepubliceerd op 5 februari 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 10:45 uur

‘Jullie doen toch iets met het spoor en stations?’ Dat klopt! Wat we precies doen en wie er hard achter de schermen werken, zie je in een serie ProRail Profielen. Eerder gaven we je al een kijkje in de keuken van onze BOA’s, een bouwmanager en een planontwikkelaar. Nu laten we zien hoe het werk van een treinverkeersleider eruit ziet.

Bekijk: ProRail Profiel: treinverkeersleider Marije Kraaijeveld

We spraken met Marije Kraaijeveld. Zij werkt als treindienstleider op de verkeersleidingspost in Amsterdam. Bekijk de video en ontdek wat haar vak inhoudt.

Wat doet een treinverkeersleider?

Treinverkeersleiders zorgen ervoor dat de seinen en wissels in de juiste stand staan en dat treinen op tijd kunnen vertrekken en aankomen op stations. Marije en haar collega’s monitoren of alles goed gaat en nemen maatregelen als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld als iemand langs het spoor loopt of als ergens een trein kapot staat. Ze gaan dan aan de slag om zoveel mogelijk reizigers en goederen op de plaats van bestemming te krijgen. ‘Het geeft een kick om dingen af te handelen en daarbij verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van mensen’, vertelt Marije, ‘Je bent baas van het logistieke proces en eerste aanspreekpunt voor machinisten’. 

Word treinverkeersleider 

Het werk als treinverkeersleider is erg afwisselend. Het ene moment is het rustig en rijdt alles op tijd, het volgende moment komt er van alles op je af en doe je veel handelingen in een korte tijd. We zijn altijd op zoek naar goede treinverkeersleiders. Interesse? Lees dan meer over de werving van treinverkeersleiders op treinverkeersleider.nl. Alle vacatures bij ProRail vind je op werkenbijprorail.nl

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers