ProRail sluit onbeveiligde overweg in Opheusden af

Nieuws

Gepubliceerd op 23 mei 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:30 uur

ProRail heeft een onbeveiligde overweg in Opheusden (gemeente Neder-Betuwe) afgesloten voor weggebruikers. Voor de overgang bij de Parallelweg zijn betonblokken geplaatst.

Opheffen NABO 

De Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) aan de Parallelweg/Polsestraat in Opheusden wordt binnenkort opgeheven. Vooruitlopend hierop hebben we deze overweg nu al afgesloten. Over deze overweg zijn we al enige jaren in gesprek met betrokken partijen, waaronder de gemeente en omwonenden. Inmiddels zijn alle partijen op de hoogte van de voorgenomen afsluiting. Er is een beveiligde overweg in de buurt waar voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer gebruik van kunnen maken. 

Goede alternatieven

Er vallen jaarlijks gemiddeld twee doden op NABO’s, en er vinden dagelijks bijna-ongelukken plaats. Om aan de gevaarlijke situaties een einde te maken willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail deze NABO’s zo snel mogelijk aanpakken. Dat kan door deze overwegen op te heffen of te beveiligen. Als we een overweg opheffen, houden we altijd rekening met de lokale situatie. Als er een beveiligde overweg of ongelijkvloerse kruising in de buurt is, worden (voor zover dat nog niet zo is) verkeer hiernaar toe omgeleid.

Overwegen

Het Nederlandse spoorwegnet telt op dit moment ruim 2350 overwegen, waarvan ruim 1900 openbaar toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. Het overgrote deel daarvan is beveiligd met bellen, lichtsignalen en spoorbomen en gelukkig gaat het op heel veel plekken goed met gesprekken rond het opheffen of beveiligen van NABO's. We maken de komende maanden op veel plekken goede afspraken samen met gemeenten, provincies, belangenorganisaties en rechthebbenden om de laatste onbeveiligde overwegen aan te pakken.

Meer over:

Meer nieuws

Personeelstekort bij treinverkeersleiding

Helaas hebben we een aantal keren moeten besluiten minder treinen te laten rijden dan de gebruikelijke dienstregeling. Eén van de redenen daarvoor is een tekort aan personeel.

Lees meer over het personeelstekort

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers