ProRail test nieuw fietsenrek

Nieuws

8 januari 2020

ProRail en NS testen in vier fietsenstallingen een fietsenrek dat geschikt is voor ‘licht afwijkende’ fietsen, bijvoorbeeld met een krat of kinderzitje. Dit soort fietsen past niet goed in de standaardrekken en belemmeren het stallen van fietsen in de rekken eromheen.

Het aantal licht afwijkende fietsen verschilt per stalling. Het gaat gemiddeld om 15 tot 20 procent van het totaal geparkeerde fietsen. Driewielers en grote bakfietsen zijn ‘buitenmodelfietsen’ en vallen in een andere categorie. In veel stallingen wordt voor dit soort fietsen al een maatwerkoplossing geboden.

Wildparkeren voorkomen

De nieuwe fietsenrekken worden getest in de bemenste stallingen in Zutphen en Deventer en in de onbewaakte stalling aan de zuidzijde van station Zwolle. In het voorjaar breiden we de proef uit naar de onbewaakte stalling bij Utrecht Terwijde. We onderzoeken of reizigers met een fiets met krat/kinderzitje deze nieuwe rekken weten te vinden en op de juiste manier gaan gebruiken. We willen wildparkeren van fietsen hiermee voorkomen. De proef duurt een half jaar.

Speciaal pictogram

We willen het stallen van licht afwijkende fietsen wel faciliteren, maar niet stimuleren. De nieuwe fietsenrekken komen daarom niet op A-locaties in een stalling. Ze zijn te vinden via een speciaal pictogram op de bewegwijzeringsborden en blauwe markeringsstroken op de grond, mét pictogram en tekst.

Aantrekkelijk en veilig

De vraag naar mobiliteit groeit tot 2030 met 30 tot 40 procent. Dat merken we nu al elke dag. Fietsen is een van de belangrijkste manieren om van en naar het station te reizen. Met aantrekkelijke en veilige stallingen bij stations willen ProRail en NS die groei faciliteren.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers