ProRail test systeem voor meer treinen op bestaand spoor

Nieuws

23 november 2017

President-directeur Pier Eringa van ProRail, heeft samen met een directievertegenwoordiger van Network Rail, het startsein gegeven voor de demofase van het treinbeveiligingssysteem hybride ERTMS (European Rail Traffic Management System) level 3 in Engeland. Hiermee kunnen in de toekomst nóg meer treinen rijden op het bestaande spoor.

Europese samenwerking

Na een jarenlange voorbereiding van ProRail, Network Rail en de systeemleveranciers rijdt vandaag de eerste trein over een met - ERTMS level 3 - uitgevoerd spoor in Engeland. Op dit moment is ERTMS level 2 in Nederland al geïmplementeerd op de Betuweroute, de Hanzelijn, HSL-Zuid en het baanvak Amsterdam-Utrecht. Pier Eringa nam onder andere een kijkje in een treincabine die de mogelijkheid heeft om tussen de verschillende ERTMS levels te schakelen.

Meer treinen op bestaand spoor

ERTMS biedt grote voordelen op het gebied van capaciteit, betrouwbaarheid, veiligheid, snelheid en internationaal reizen. “Met ERTMS level 3 is het mogelijk straks meer treinen te laten rijden op het bestaande spoor. Hiermee is het mogelijk de treinbeveiligingtechniek die we nu nog in de baan schroeven, straks naar de trein te verplaatsen” aldus Pier Eringa. “We maken het spoor wat dommer en de trein wat slimmer. Er zijn dan ook geen lichtseinen meer langs het baanvak nodig. Bij level 3 verdwijnt ook de baangebonden detectie en de bekabeling en dat maakt het spoor minder storingsgevoelig. Treinen communiceren met elkaar en kunnen onderling hun positie door geven. Treinen kunnen daardoor dichter op elkaar rijden dan met de huidige techniek”

Meer voordelen

ERTMS zorgt voor een veiliger spoor doordat de treinen niet harder kunnen rijden dan toegestaan en indien nodig automatisch afremmen. Daarnaast kan de machinist op het scherm zien of het spoor voor hem vrij is en wordt de kans op het door een rood sein rijden verkleind. Doordat ERTMS de Europese standaard wordt, zal internationaal (goederen) vervoer makkelijk worden.

Demofase

Tijdens de demofase - die nog tot 20 december loopt - worden er ritten gereden op het testspoor in Engeland. In deze fase tonen leveranciers aan dat het systeem 'proven technology' is en daarmee klaar is om te worden ingezet. Na afloop van deze periode wordt er bepaald per wanneer ERTMS level 3 ingezet kan gaan worden. 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers