ProRail verhuist muurhagedissen

Nieuws

23 juni 2016

ProRail werkt komend weekend aan het spoor bij Barneveld Noord. Maar voordat we hier aan de slag konden moest er een verhuizing plaatsvinden… Op de plek waar we aan het werk gaan troffen we namelijk zeldzame muurhagedissen aan. En omdat we zorgvuldig met deze natuur om willen gaan boden we de populatie een verhuizing aan.

Hoezo verhuizen?

ProRail werkt aan verbeteringen op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede. Bij Barneveld Noord vernieuwen we komend weekend de spoorbielzen en het grind dat onder het spoor ligt (ballast) over een lengte van zo’n 1400 meter. En juist dat spoorgrind vormt de habitat voor een deel van de diertjes, net als het direct aangrenzende grasland. We schakelden deskundige ecologen in om dit verder in kaart te brengen. Zij stelden vast dat het muurhagedissen (Podarcis muralis) betrof en schreven een plan van aanpak voor de verhuizing.

Hoe verhuizen?

Om te kunnen verhuizen,  moesten de diertjes natuurlijk eerst gevangen worden. En dit is nog best lastig zo dicht langs het spoor… De ecologen gebruikten daarvoor verschillende methoden naast elkaar, zoals het plaatsen van holle stenen en een soort tapijttegels in de spoorberm. De meest effectieve methode hier bleek het plaatsen van potvallen. Dat zijn een soort emmertjes in de grond met lokaas op de bodem. Eenmaal erin komt de hagedis niet meer uit de potval. De vallen werden regelmatig gecontroleerd en de daarin aangetroffen diertjes naar hun nieuwe omgeving een paar honderd meter verderop gebracht.

Wanneer verhuizen?

Reptielen zoals deze reageren sterk op weersomstandigheden. Ze zijn vooral actief na een periode van minder goed weer, als de zon doorbreekt. Op die warmere dagen is er veel kans om hagedissen te vangen. Daarnaast planden we de verhuizing in de minst kwetsbare periode, namelijk buiten voortplantings- en overwinteringsperiode. Sinds april vindt het vangen en verhuizen plaats, maar het loopt nog steeds door. We zetten al tientallen diertjes over. Ook tijdens de werkzaamheden blijven we alert.

Waar bestaan de werkzaamheden verder uit?

ProRail werkt van juni t/m september een vijftal weekenden (week 25, 29, 30, 35 en 38) aaneengesloten aan het spoor tussen Barneveld Noord en Lunteren. Aanpassingen aan onder andere seinen, wissels en spoor zorgen dat de dienstregeling betrouwbaarder wordt. Tijdens de werkzaamheden rijden er minder of geen treinen. Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch 0900 - 9292 (€0,70 per minuut).

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers