ProRail-video over lege stations wint Gouden Reiger

Nieuws

29 oktober 2020

Nederlanders gaven tijdens de intelligente lockdown eerder dit jaar massaal gehoor aan de oproep om thuis te werken en blijven. Hierdoor kregen onder andere mensen met een vitaal beroep de ruimte in het openbaar vervoer. Op 1 juni deelden we een video om iedereen te bedanken voor het thuisblijven. Deze video, waarin je lege treinstations ziet, heeft 28 oktober een Gouden Reiger voor beste opdrachtfilm in de categorie 'Communiceren in crisistijd' in de wacht gesleept. Kijk je nog een keer mee?

Indrukwekkend beeld van de tijdsgeest

Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail reageert: “Waanzinnig mooi en ook terecht! De korte film geeft zo’n bijzonder tijdsbeeld! Iets wat nooit eerder is vertoond. Bedankt makers van de film én reizigers.”

Het juryrapport van de Avond van de opdrachtfilm waarbij deze award werd uitgereikt, was eveneens lovend: ‘Er was één video die ons meteen heeft gegrepen. Die echt onder onze huid is gekropen en die je niet meer loslaat. De mooie opbouw en kunstzinnige insteek werken als een magneet op de kijker. Het geeft een indrukwekkend beeld van het coronatijdperk. In deze tijd spelen mensen de hoofdrol, maar niet in de winnende film: lege stations door Sally Bright, in opdracht van ProRail."

Bekijk: Lege stations in Nederland; zo maakten we ons samen sterk tegen corona

Nog steeds rustig

De video kwam voor de zomer online. In de tussentijd is er veel veranderd, en toch ook niet. Het coronavirus is er nog steeds en op dit moment hebben we nog geen dertig procent van het aantal reizigers dat normaal zou zijn geweest in deze tijd. De stations in de video waren écht leeg, nu is dat minder, maar het is nog steeds rustig. En dat is maar goed ook, want het dringende advies blijft om drukte op en rond stations te vermijden.

De mooie opbouw en kunstzinnige insteek werken als een magneet op de kijker.

Avond van de Opdrachtfilm juryrapport

Aanvullende regels en afviezen

We zetten ze nog even op een rijtje:  

  • Vermijd drukte op en rond stations en haltes.
  • Houd anderhalve meter afstand.
  • Houd zoveel mogelijks rechts en volg de aangegeven looproutes.
  • Houd op een roltrap vier treden afstand van anderen en ga niet met meer dan twee mensen in de lift.
  • Draag een niet-medisch mondkapje in het ov. Dit is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Draag je het niet? Dan kun je een boete van €95 krijgen. Ook in de stationshal voor trein, bus, tram en metro draag je een mondkapje. Houd het mondkapje op het perron op als je geen 1,5 meter afstand kan houden.
  • Eten of drinken doe je zoveel mogelijk voor of na de reis.
  • Reis zoveel mogelijk buiten de spits. Dit geldt ook voor studenten. Opleidingen hebben daarom aangepaste tijden voor lessen en colleges. 
  • Neem extra tijd zodat je bij een drukke bus, tram, metro of trein kunt wachten op een volgende.
  • Raadpleeg de ov-informatieborden op perrons en bij haltes. Hierop staan de regels waar je je aan moet houden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers