Raildempers zorgen voor stiller spoor in Helmond en Deurne

Nieuws

7 maart 2016

Ruim zes kilometer spoor in de bebouwde kom van Helmond en Deurne is afgelopen weekend voorzien van raildempers. Deze blokken dempen het geluid van voorbijkomende treinen met gemiddeld 3 db en zorgen zo voor minder spoorlawaai.

Een raildemper is een soort metalen blok die op de spoorstaaf wordt gemonteerd. Ze absorberen deels het geluid van voorbijkomende treinen en zorgen zo voor een stiller spoor. De gemiddelde geluidsafname is 3 db. En dat is goed nieuws voor de omgeving aangezien er vanaf april tijdelijk meer goederentreinen gaan rijden als gevolg van werkzaamheden aan de Betuweroute in Duitsland.

Flinke klus

Het plaatsen van de dempers is een arbeidsintensieve klus waarvoor aannemer Strukton dit weekend ruim 150 medewerkers inzette. Om veilig te kunnen werken, werd het treinverkeer stilgelegd en reden er geen treinen maar bussen. Het werk is nog niet helemaal af en daarom zal er de komende weken nog worden doorgewerkt om ook de laatste 2 kilometer spoor in Deurne te voorzien van raildempers. Dit werk zal worden uitgevoerd in de nachtelijke uren als er geen reizigerstreinen rijden.

Regelgeving

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft strikte normen voor het geluid langs het spoor opgesteld: de 'geluidsproductieplafonds'. ProRail zorgt voor de naleving in de praktijk. We nemen maatregelen op die plekken waar de geluidsbelasting te hoog is. Meer weten over regelgeving rond geluid op het spoor? Kijk op www.geluidspoor.nl.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers