Reizigers meer tevreden over treinstations, Delft grootste stijger

Nieuws

21 februari 2020

Van Breda tot Boskoop en van Winschoten tot Wijchen. Nederland is steeds tevredener over de treinstations. Dit blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019. ProRail en NS vroegen aan 150.000 reizigers wat zij van hun station vonden. 77% van de reizigers was positief en gaf een 7 of hoger, tegenover 76% in 2018. In 2014 was dit nog 65%. Grootste stijger over de afgelopen jaren was het vernieuwde station Delft. Hier steeg het percentage tevreden reizigers van 40% in 2014 naar 92% in 2019.

Populairste station

Het populairste station is het Limburgse Klimmen-Ransdaal. 97% van de reizigers is tevreden over dit station. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant is met 27% het minst populair. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89% van de reizigers een 7 of hoger.

Comfortabel en veilig

Stations zijn enorm belangrijk voor de reiservaring. Daarom willen ProRail en NS ervoor zorgen dat stations comfortabel en veilig zijn. Vorig jaar kondigde NS aan dat tweehonderd regionale stations binnen vijf jaar een upgrade in voorzieningen krijgen. Inmiddels zijn er landelijk acht nieuwe Stationshuiskamers geopend. 
Ook vernieuwden ProRail en NS vijftig toiletten. 108 toiletten kregen een nieuwe toegangsdeur, waar contactloos betalen mogelijk is. Ook zijn er 189 watertappunten geopend. Hiermee komt het totaal op 241 komt. 88% van de reizigers heeft onderweg de mogelijkheid om een warme drank te kopen. 

Fietsparkeerplekken

ProRail creëerde op veel plaatsen in het land meer fietsparkeerplekken. Het hoogtepunt was de oplevering van de grootste fietsenstalling van de wereld, bij Utrecht Centraal. De fietsenstalling werd geopend met de beheerders NS en de gemeente Utrecht. Sinds de opening hiervan telt Nederland meer dan 500.000 fietsparkeerplekken. Ook herstelde ProRail de monumentale perronkappen van station Haarlem en leverden wij het vernieuwde station Heerlen op. Daarnaast maakten we 21 stations extra toegankelijk. Dit betekent dat 66% van de Nederlandse stations nu toegankelijk is voor reizigers met een beperking.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers