Reusachtige parkeerplaats voor treinstellen in Lelystad

Nieuws

23 december 2020

Meer reizigers in de toekomst betekent meer treinen en dus ook meer parkeerplekken voor treinen. Dat laatste is één van de belangrijke voorwaarden om de groei van het aantal reizigers straks aan te kunnen. Daarom heeft ProRail het opstelterrein bij Lelystad opnieuw ingericht. Het is nu maar liefst 3 voetbalvelden groot en biedt plek aan 53 treinstellen. Dat is omgerekend 18.511 vierkant meter aan parkeerplaatsen.

Service- en inspectiepaden

Het wordt steeds drukker op het spoor en ook het opstelterrein in Lelystad krijgt te maken met meer treinen en een drukkere dienstregeling. Om dat allemaal – letterlijk – in goede banen te leiden, moest er meer ruimte komen op het terrein. Vanaf deze week kunnen er nog eens 29 treinstellen bij. En daarmee is er in totaal plek voor 53 treinstellen, of in spoorjargon: 148 bakken. In een krappe twee jaar tijd hebben ProRail en de aannemer VolkerRail het terrein helemaal opnieuw ingericht. Naast de extra ruimte zijn er ook service- en inspectiepaden langs alle sporen aangelegd, zodat treinen straks minder verplaatst hoeven te worden op het terrein. 

Meer treinen en betere aansluitingen

ProRail maakt in tien jaar tijd genoeg ruimte op het spoor zodat vervoerders hun treinen kunnen parkeren voor inspectie en bijvoorbeeld schoonmaak of tanken. Dat gebeurt vanuit de landelijke programma’s Behandelen en Opstellen en Hoogfrequent Spoorvervoer. Afgelopen juni hebben we de opstelterreinen in Zwolle en Groningen met een grootte van zo’n vijftig voetbalvelden uitgebreid. Ook in andere delen van Nederland werken we hard aan de uitbreiding dit soort ‘parkeerplaatsen’. De komende jaren zijn onder andere Amsterdam Westhaven, Alkmaar-Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Amersfoort, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag en Hengelo aan de beurt.  

Doorwerken in coronatijd

Ook nu we met een pandemie en een economische crisis worden geconfronteerd blijft investeren in een goed onderhouden infrastructuur belangrijk. ProRail werkt daarom gestaag door aan projecten en plannen. Corona dwingt ons bij de uitvoer wel tot bijzondere maatregelen. Ondanks dat slagen we er met onze aannemers en spoorwerkers in om ook in deze tijd grote klussen te klaren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers