Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Robots voor het spoor

Nieuws

12 juli 2022

Robots die samen met mensen op en rond het spoor werken. Toekomstmuziek? Niet als het aan ProRail ligt. We zijn druk aan het testen om met bots als SPOT en ANYmalD werk veiliger en efficiënter uit te voeren. Maar daar is nog wat voor nodig…

Bekijk: Bekijk de video: Robots voor het spoor

The future is here

Robotica klinkt nog altijd futuristisch. Maar dat is het niet. Robots bestaan al en kunnen van alles: foto’s en scans maken, stoffen detecteren en analyseren, infraroodbeelden doorsturen, 3D-modellen maken. ProRail ziet kansen. We kunnen ze bijvoorbeeld inzetten bij calamiteiten of voor schouw- en inspectiewerk. Dat maakt het werk veiliger en we hopen in de toekomst ook minder geplande buitendienststellingen nodig te hebben als er robots taken van ons kunnen overnemen.

Spoor-proof

Inmiddels zijn we driftig aan het testen met robots rond het spoor. De bestaande robots zijn namelijk nog niet spoor-proof, vertelt projectleider Michiel Stam, die samen met zijn collega’s de proeven uitvoert. “Als ik deze robot nu op een autonome missie stuur dan gaat hij die uitvoeren, maar ligt er ergens een obstakel, dan loopt hij misschien het spoor in. Ook is het navigeren zelf van autonome robots nog niet op zo’n niveau, dat ze gegarandeerd uit het spoor of de zogeheten profielvrije ruimte blijven. Dit zijn zaken die nog beter ontwikkeld gaan worden. En bedenk: een mens kan situaties inschatten, creatief denken, en dat kan een robot nog helemaal niet.”

Binnen een aantal jaar hopen we robots als SPOT en ANYmalD in te zetten voor eenvoudige, repeterende taken.

Robots in de toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit met robots bij het spoor? Michiel doet zijn visie uit de doeken.

Lees hier het interview

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers