Roltrapfrustraties? Links gaan, rechts staan

Nieuws

16 maart 2016

Veel treinreizigers kennen het ‘links gaan, rechts staan’ dat de drukte op stationsroltrappen regelt. Vooral in de spits zorgt de regel voor een goede doorstroming. Ook in Groot-Brittannië is de norm 'stand on the right, walk on the left', maar is dat in de praktijk ook zo?

Experiment in Londen

In Londen volgen metroreizigers de code strikt en in Nederland gehoorzamen wij meestal ook braaf. Maar uit een experiment blijkt dat niet de meest efficiënte manier te zijn. Drie weken lang keken onderzoekers naar de doorstroming op één van de drukste metrostations van Londen, Holborn Station. Voor hun onderzoek gooiden ze iedere dag tussen half 9 en half 10 's ochtends het 'rechts staan, links gaan'-principe bij de omhooggaande roltrap overboord.

113 per minuut

Tijdens het experiment gingen er per minuut geen 81, maar bijna 113 mensen naar boven. Als iedereen stilstaat op de roltrap, wordt de ruimte beter benut en beweegt de mensenmassa een derde sneller. Daarom is het vanaf 18 april verboden zelf op de lange roltrappen omhoog of omlaag te lopen. Naast elkaar stilstaan en wachten tot je boven of beneden bent, is daar de nieuwe regel. 

En in Nederland?

Werkt dat in Nederland ook? Verslaggever Joachim van Editie NL onderzocht het gisteren en wat blijkt: reizigers willen zelf bepalen hoe zij de roltrap gebruiken en door kunnen lopen als dat nodig is. De regel 'links gaan, rechts staan' scheelt zo een hoop frustraties; mensen met jonge benen of haast kunnen sneller naar boven en onder lopen. Wel zo fijn voor de vlugge passanten. En dat er dan minder mensen naar boven of beneden komen, nemen de reizigers voor lief. 

Toegankelijkheid

Ter herinnering plakt ProRail al een aantal jaar stickers bij de stationsroltrappen. Zo proberen we ook met kleine oplossingen het spoor de meest aantrekkelijke vervoersvorm van Nederland te maken. En natuurlijk de stations toegankelijk te houden. Bij het inrichten van de stations letten we daarom op méér dan alleen capaciteit. Elke reiziger moet zich er makkelijk kunnen bewegen, de weg vinden en aangenaam kunnen verblijven. 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers