Rookwerende schermen op station Rotterdam Blaak

Nieuws

14 juni 2023

Op station Rotterdam Blaak monteren we langs de trappen en roltrappen glazen schermen tegen het plafond. Deze schermen houden rook tegen en zorgen ervoor dat de rook door de tunnel wordt afgevoerd. Mocht er ooit brand in het station ontstaan, dan hebben reizigers meer tijd om het station te verlaten zonder dat zij rook inademen. Aannemer Wallaard gaat de schermen plaatsen. De voorbereidende werkzaamheden starten op 3 juli 2023.

Ondergronds station

Wie weleens de trein neemt op station Rotterdam Blaak, weet dat dit station onder de grond ligt. Voor ondergrondse stations gelden allerlei speciale veiligheidsregels, bijvoorbeeld wanneer er brand uitbreekt. De huidige bouwkundige en installatietechnische situatie van station Rotterdam Blaak voldoet aan de regelgeving, maar het kan beter. Dit blijkt uit simulaties van Computational Fluid Dynamics. Hiermee is te zien dat in het geval van brand de noord- en zuidhal zich zullen vullen met rook. “Door glazen schermen aan te brengen, wordt rook tegengehouden als er ooit brand ontstaat in het station. De rook verspreidt zich dan minder snel waardoor reizigers rustig het station kunnen verlaten”, vertelt Martijn Paalvast, bouwmanager bij ProRail. Het ontwerp is afgestemd met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden starten op 3 juli. Het station blijft voor iedereen toegankelijk, maar de looproutes worden tijdelijk aangepast. Martijn: “De aannemer plaatst onder andere bouwmaterialen en hekwerken op het perron. Doordat bijvoorbeeld trappen deels worden afgezet, kunnen reizigers hinder ervaren.” Het station blijft toegankelijk voor álle reizigers. De treinen en metro’s blijven rijden.

Eind juli en half oktober monteert de aannemer vervolgens de rookwerende schermen. Van 30 juli tot en met 7 augustus en van 14 tot en met 22 oktober stoppen er tijdelijk geen treinen op station Rotterdam Blaak. Dit is nodig om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Wij adviseren om de reis te plannen via de reisplanner of de NS-app. De metro's stoppen wel op het station Rotterdam Blaak. De toegang tot het gedeelte waar normaal treinen stoppen en rijden is afgesloten voor reizigers.

Lees meer op de projectpagina.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers