Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Rotterdamse Hofbogen in de verkoop

Nieuws

9 oktober 2018

De Hofbogen – waarover tot 2010 treinen tussen Rotterdam en Den Haag reden – staat in de verkoop. ProRail verkoopt het dak, Hofbogen BV het gebouw met winkeltjes eronder. ProRail heeft vanaf begin vorig jaar hard gewerkt om het dak verkoopklaar te krijgen. Zo zijn spoorstaven, spoorgrind, bovenleidingsportalen en dwarsliggers weggehaald en is het dak lekdicht gemaakt.

In 1908 werden Rotterdam en Scheveningen per spoor aan elkaar verbonden. Een eeuw lang reden er treinen tussen Rotterdam en Den Haag over de Hofbogen; de zogenoemde 'Hofpleinlijn'. Daarna gaven woningcorporaties Vestia en Havensteder het monumentale bouwwerk een tweede leven. Tegenwoordig vind je er tal van hippe winkels, koffiezaken en restaurants.

In oude glorie hersteld

In 2006 kochten woningcorporaties Vestia en Havensteder (samen Hofbogen BV) de boogruimten onder het verwaarloosde viaduct. ‘Het doel van de aankoop was om het viaduct in oude glorie te herstellen en daarmee actief bij te dragen aan de kwaliteit van de omliggende wijken. De bogen zijn vervolgens verhuurd aan Rotterdamse ondernemers, veelal binnen de ambachtelijke maakindustrie. Het oorspronkelijke doel is grotendeels bereikt en daarom wordt de Hofbogen nu verkocht. Voor de huurders blijft de huurovereenkomst met bijbehorende voorwaarden hetzelfde. Alle rechten en plichten blijven behouden en de ondernemers kunnen in de Hofbogen blijven.

Het dak

Op dit moment is Prorail eigenaar van het dak, afgezien van de grond rondom het oude Station Hofplein. Daar heeft Hofbogen BV samen met architectenbureau ZUS, Stichting Luchtsingel en de Stadsregio een stadspark ingericht. De gemeente Rotterdam bepaalt straks samen met de nieuwe eigenaar de inrichting van het dak. Een langgerekt dakpark à la Highline in New York of Promenade Plantée in Parijs is een van de mogelijkheden.

Planning

ProRail en Hofbogen BV verkopen de Hofbogen in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Bedoeling is het dak medio 2019 over te dragen aan de koper. Briq Real Estate begeleidt de verkoop namens ProRail en Hofbogen BV.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers