Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Ruim een derde meer fietsparkeerplekken bij station Sassenheim

Nieuws

5 oktober 2023

De nieuwe fietsenstalling op station Sassenheim is op woensdag 4 oktober officieel geopend. Een bijzondere mijlpaal die de gemeente Teylingen en de provincie Zuid-Holland samen met ProRail hebben gevierd. Met ruim 1.500 plekken is er weer voldoende ruimte voor reizigers om hun fiets te parkeren.

Officiële opening

Wethouders Marlies Volten en Elsbeth Koek kwamen samen met Frederik Zevenbergen, lid van het college van Gedeputeerde Staten en Bart Verberne, die kwam namens regiodirecteur Helga Cuijpers, bij elkaar. Samen hebben ze de nieuwe fietsenstalling ‘ingecheckt’ door hun fiets te registreren en te parkeren. Met de beheerders van de fietsenstalling is er geproost op het resultaat.

Meer dan een stalling

Niet alleen is het aantal fietsparkeerplekken flink uitgebreid, ook aan de veiligheid is gewerkt. Marlies: “Om het ov te stimuleren moeten we alles eromheen zo makkelijk mogelijk maken.” De gemeente heeft in de fietsenstalling een drietal maatregelen genomen: er zijn hekken geplaatst en bewakingscamera’s geïnstalleerd. Overdag staat de stalling onder toezicht van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden daarin begeleid door Biesieklette zodat zij later het beheer zelfstandig kunnen doen. “Deze samenwerking is van grote toegevoegde waarde. Op deze manier kunnen we voor steeds meer mensen binnen de gemeente een interessante werkplek bieden” benadrukt Elsbeth.

Frederik Zevenbergen (Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland), Kesarlal Glenn, Fabian Paf (Biesieklette), Marlies Volten (Wethouder Teylingen), Bart Verberne (ProRail), Elsbeth Koek (Wethouder Teylingen), Jalal Semaiari (Biesieklette) en Karin Ruben (Provalu)
Frederik Zevenbergen (Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland), Kesarlal Glenn, Fabian Paf (Biesieklette), Marlies Volten (Wethouder Teylingen), Bart Verberne (ProRail), Elsbeth Koek (Wethouder Teylingen), Jalal Semaiari (Biesieklette) en Karin Ruben (Provalu)

Veiliger

Voor ProRail is deze fietsenstalling een mooie stap, vertelt Bart: “De nieuwe fietsenstalling is echt een verbetering als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid. We zien graag dat mensen met de fiets naar het station komen maar dan is het wel belangrijk dat er voldoende plekken zijn. We willen dat een station en bijbehorende fietsenstalling sociaal veilig zijn, maar ook dat mensen hun fiets durven achter te laten. Vanuit ProRail zijn we erg blij met het resultaat en de samenwerking met de andere partijen.”

De stalling is onderdeel van een groter plan om de combinatie fiets en ov in Zuid-Holland te stimuleren. “Het is voor zowel de leefbaarheid als voor de economie ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat Zuid-Holland een goed bereikbare provincie blijft,” licht Frederik Zevenbergen toe. “Daarom investeren we als provincie graag in nieuwe fietsenstallingen bij stations: in totaal komen er zo’n 15.000 fietsparkeerplekken bij in Zuid-Holland.”

700.000 plekken in 2040

ProRail heeft sinds het jaar 2000 op ruim 400 stations bijna alle fietsparkeerplaatsen in Nederland gemoderniseerd. Gemeenten, NS zijn hierbij een belangrijke financierings- en samenwerkingspartij Zo verhogen we samen duurzame OV-mobiliteit van en naar het station én houden we stad en stations duurzaam bereikbaar. Het totaalaantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 520.000. Dit aantal groeit de komende jaren afhankelijk van beschikbare financiering nog fors, naar ongeveer 700.000 fietsparkeerplaatsen in 2040.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers