Schade aan voedingssysteem bij Oldenzaal

Nieuws

15 juni 2020

Bij Oldenzaal sloeg zondagavond 14 juni de bliksem in het spoor. Er ontstond grote brandschade aan systemen. Spoedherstel is uitgevoerd en treinen rijden inmiddels weer.

Treinverkeer weer mogelijk (slot)

Het herstel van de beveiligingssystemen is vanmiddag afgerond. Ook zijn er tijdelijke maatregelen genomen: de bovenleiding voeden we zolang als het herstel nog duurt via andere onderstations (transformatorhuisjes). Daarmee is treinverkeer nu weer opgestart. De reparatie aan het  onderstation bij Oldenzaal gaat nog langere tijd door, evenals aan doorgebrande bekabeling. 

Bericht maandag 15 juni, 10.30u

Door de bliksem raakte een onderstation in brand. Een onderstation is onderdeel van de stroomvoorziening voor de bovenleiding. Ook een grondkabel is door hitte beschadigd en graven we uit. 

Systemen ontregeld

Het systeem voor de beveiliging van het spoor kreeg ook een klap. Overwegen waren daardoor eerst ontregeld en lagen gisterenavond urenlang dicht. Inmiddels is dat met tijdelijke maatregelen verholpen en zijn bomen weer open. Noodstroomaggregaten zijn daarvoor aangesloten, die zorgen voor de energie voor deze systemen. Wegverkeer ondervindt daardoor nu geen hinder.

Hele dag werk

Verder herstel van beveiligingssystemen voor het treinverkeer is nog gaande. Zodra die werkzaamheden klaar zijn is aangepast treinverkeer vandaag al mogelijk. Ondertussen werken we verder aan herstel van de energievoorziening voor de bovenleiding. Verwachting op dit moment is dat deze werkzaamheden zeker de hele dag nog zullen duren en morgen treinverkeer weer kan normaliseren. Check je reisplanner.

Bericht zondagavond 14 juni, 21u

ProRail Incidentenbestrijding werkt samen met de brandweer aan een storing bij Oldenzaal. Het voedingssysteem van het spoor is behoorlijk ontregeld. Waarschijnlijk heeft bliksem het systeem flink geraakt. 

Reisplanner checken

Rond de klok van 20u ontstond het probleem aan het voedingssysteem dat stroom levert aan de bovenleiding. Aanvankelijk was daarbij ook een rokende grondkabel waargenomen. Uit verdere inspectie moet blijken wat de omvang van de schade is en hoelang het herstel gaat duren. Het station Oldenzaal is ontruimd. Treinverkeer tussen Hengelo en Duitse grens is in ieder geval vandaag niet meer mogelijk en vervoerders zetten bussen in. Check je reisplanner.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers