Grote schade aan spoorinfra in Flevoland door kortsluiting

Nieuws

2 september 2022

Kortsluiting heeft grote schade aangericht aan de infrastructuur van het spoor in Flevoland. Een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT is vrijdag 2 september rond 15.00 uur op de bovenleiding beland in de buurt van Swifterbant. ProRail onderzoekt momenteel de precieze omvang van de schade. We verwachten dat het herstel lang zal duren.

Kabels en schakelaars doorgebrand

De schade is een gevolg van het incident bij netbeheerder TenneT. In de middag ontstond daar kortsluiting, waardoor ook het treinverkeer stil kwam te liggen. Eén trein is gestrand als gevolg van de stroomproblemen. Deze trein is door incidentenbestrijders van ProRail geëvacueerd, waarna de 350 reizigers hun reis met de bus voortgezet hebben. 

Het incident heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door onze systemen is gegaan. Hierdoor zijn kabels en schakelaars doorgebrand. In zowel een onderstation als schakelstation is er veel schade aan apparatuur.

Spoor buiten gebruik

Onze inspecteurs inventariseren samen met onze onderhoudspartner Strukton de schade. De eerste bevindingen tonen grote schade en het herstel duurt naar verwachting lang. Het spoor tussen Lelystad en Dronten is in ieder geval dit weekend buiten gebruik. We hebben die tijd nodig om een beter beeld van de schade te krijgen en het herstel op te starten. Het herstel gaat langer duren. Er is nog geen prognose van de reparatietijd. Via onze website communiceren we updates wanneer er meer nieuws is.

Foto ter plaatse: Pascal @datdenkikniet op Twitter, 2 september 2022
Foto ter plaatse: Pascal @datdenkikniet op Twitter, 2 september 2022

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers