Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Slim hek laat treinen rijden tijdens werkzaamheden

Nieuws

22 december 2015

Een mooie afsluiter van het jaar; samen met aannemer BAM Infra Rail zijn we in Breda gestart met een pilot met een slim hek dat ervoor zorgt dat treinen kunnen blijven rijden op naastgelegen sporen tijdens werkzaamheden. Als de vinding van BAM een succes wordt, is dat goed nieuws voor de reizigers omdat zij dan beduidend minder hinder gaan ondervinden van werken aan het spoor.

Ooit was baanwerker een van de meest gevaarlijke beroepen in Nederland en kwamen er jaarlijks spoorwerkers om het leven. Die periode ligt gelukkig ver achter ons, maar omdat zo te houden, is en blijft veilig werken een absolute topprioriteit. Daarom gelden er strenge regels bij het werken aan het spoor en worden meestal beide sporen buitendienst genomen als aan één van beide sporen wordt gewerkt. Vanuit ProRail bestond al langer de wens hiervoor een alternatief te vinden en zo kwam BAM op het idee de Happy Railing Schaarfence (HRS) te ontwikkelen.

De pilot

Van de HRS zijn diverse prototypes gemaakt die zijn doorontwikkeld tot de huidige versie die is beproefd, getest en goedgekeurd door Aboma Keboma. De HRS ligt vast langs het spoor en kan direct omhoog worden getrokken op het moment dat dat nodig is voor korte- of langdurige werkzaamheden om heel snel een veilige werkplek te creëren. Bijvoorbeeld tijdens ‘wintermaatregelen’ en storingsherstel. Inmiddels hebben meerdere proeven plaatsgevonden en heeft ProRail toestemming gegeven voor een grote pilot op het emplacement in Breda. Deze proef loopt tot december 2016.

Veiligheid

Veiligheid op het spoor gaat boven alles. Niet alleen voor reizigers, maar ook voor mensen die aan het spoor werken en naast het spoor wonen. Daarom werkt ProRail non-stop aan een veilig en betrouwbaar spoor. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers