Sms van een wissel: 'Help, ik heb het koud!'

Nieuws

28 september 2017

Vanaf november ‘plakt’ ProRail 1500 draadloze sensoren op wissels bij belangrijke spoorknooppunten. De sensoren kunnen op afstand aangeven of de wisselverwarming goed werkt. Te koud op het spoor? Dan stuurt de wissel een sms’je aan onze onderhoudsdienst. Die kunnen dan het spoor nog op voor herstelwerkzaamheden voordat er een storing plaatsvindt. De sensoren zijn een hulpmiddel om mogelijke vertraging van het treinverkeer in de winter te voorkomen en worden deze winter voor het eerst ingezet.

Dankzij het inzetten van draadloze sensoren op  spoorwissels kunnen we sneller inspelen op problemen door onder meer winterweer of extreme hitte. Door het plaatsen van sensoren op onze infrastructuur en ze aan te sluiten op een speciaal draadloos communicatienetwerk kunnen we van alles op afstand meten: temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht.

De sensoren zijn onderdeel van ProRail’s ambitie meer om informatie voor gepland onderhoud te halen uit big data. Je leest hier meer over op deze pagina

Temperatuur van wissels

We hebben de sensoren al eerder getest rond station Utrecht. Het doel hiervan was het meten van de temperatuur van wissels, zodat we direct kunnen zien of bijvoorbeeld de wisselverwarming nog functioneert en hoe het spoor zich gedraagt bij de actuele temperatuur. De resultaten waren positief. Dankzij de sensoren krijgen we snel informatie.

Wisselverwarming

Sneeuw en kou vergroten de kans op storingen aan wissels. Ze kunnen bevriezen, of blokkeren door ijs en sneeuwhopen. Het verwarmen van de wissels kan dat voorkomen. Zodra het koud wordt, verwarmen we daarom 5500 van de ruim 7000 wissels met wisselverwarming. In dit nieuwsbericht leggen we uit welke wintermaatregelen we nog meer nemen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers