Speciale machine uit Italie helpt bij leggen hogesnelheidswissel

Nieuws

16 mei 2018

Rondom Gouda vernieuwt ProRail in twee jaar tijd ongeveer 75 procent van het spoornet. Ook tijdens het Hemelvaartweekend werd er hard gewerkt. Bij station Gouda Goverwelle legde een biizondere machine uit Italie onderdelen van een hogesnelheidswissel. In onderderstaand filmpje zie je hoe dat ging.

Bij station Gouda Goverwelle hebben we zeven wissels vervangen, waaronder een hogesnelheidswissel. Op station Gouda is spoor 8 vernieuwd. De machine die te zien is op het filmpje - afkomtig uit Bologna - kan grote onderdelen van een wissel op hetzelfde spoor inbrengen. Normaal gesproken gebeurt dit vanaf de zijkant, op een naastgelegen spoor, maar daar was in dit geval geen ruimte voor.

Veel werk

De spoorvernieuwing moet ervoor zorgen dat de driehoek Gouda-Rotterdam-Den Haag betrouwbaar, veilig en goed berijdbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer. Zo vervangen we in totaal 62 wissels, 8600 meter rails, dwarsliggers en ballast over een lengte van 1100 meter en kabels en leidingen over 3 kilometer.

Planning werkzaamheden

De grootschalige onderhoudswerkzaamheden op en rondom Gouda en Gouda Goverwelle begonnen in 2017. In 2018 en 2019 gaat het werk verder, met in 2018 vier periodes met intensieve werkzaamheden:

  • van 10 tot 14 mei 2018 op en rondom Gouda en Gouda Goverwelle (in het Hemelvaartweekend, afgerond)
  • van 23 tot 25 juni 2018 op en rondom Gouda en Gouda Goverwelle
  • van 30 juli tot 7 augustus 2018 op en rondom Gouda
  • van 24 tot 26 november 2018 op en rondom Gouda

Meer informatie

Zie voor meer informatie: prorail.nl/gouda.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers