Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spectaculaire komst van megawissels

Nieuws

9 mei 2018

In heel Nederland zijn er maar twee vrachtwagens die de drie enorme wissels kunnen en mogen vervoeren, die speciaal voor het derde spoor zijn gemaakt. Van 21 op 22 mei komen ze in de nachtelijke uurtjes vanuit Hilversum naar Zevenaar. Wat komt daar bij kijken?

Jaap van der Star, uitvoeringsmanager bij Dura Vermeer verheugt zich er al op: “Dat wordt een heel bijzonder transport, met wissels van in totaal 120 meter lang. Die lengte is nodig, om de treinen met een bepaalde snelheid van spoor te kunnen laten verwisselen. De tongbeweging alleen al – het beweegbare gedeelte van het wissel – bestaat uit één stuk, is ruim 38 meter lang, weegt bijna 38 ton en wordt als één compleet deel aangevoerd en gelegd.”

Tijdens het transport zullen de vrachtwagens geen bochten en rotondes kunnen nemen, zoals het normale verkeer dat doet. Jaap: “We moeten onderweg bochten afsnijden en greppels overbruggen met behulp van rijplaten en draglineschotten. Nog best een hele klus.”

Ter plaatse worden de wissels meteen vanaf de auto op hun plek gelegd. “Dat gebeurt met een 450 tons telekraan en een speciaal ontworpen hijshulpstuk, de ‘evenaar’. Dat is een lange zware stalen balk, waar we het wissel op verschillende punten aan hangen, zodat de krachten netjes worden verdeeld. Een spectaculair gezicht als die wissels straks over de geluidsschermen heen worden getild.  Er wordt een webcam op de voetbrug geplaatst, zodat iedereen kan meekijken.” De wissels zijn gemaakt door Wissel Bouw Nederland in Hilversum.

De werkzaamheden zijn vanaf 19 mei te volgen via een webcam op www.prorail.nl/zevenaar

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers