Spektakel in Hurdegaryp

Nieuws

16 oktober 2015

Het 67 meter lange dak van de toekomstige tunnel onder het spoor in het Friesche dorp Hurdegaryp (Hardegarijp) wordt de komende dagen op zijn plek geschoven. De werkzaamheden starten vannacht en duren tot dinsdag. Het inschuiven is live te volgen vanaf locatie of via de webcam.

De nieuwe onderdoorgang, die ProRail bouwt samen met aannemer Max Bögl in opdracht van de provincie Friesland, is onderdeel van de aanleg van een nieuwe weg tussen Dokkum en Drachten die op meerdere plaatsen het spoor kruist. Door de bouw van onderdoorgangen kunnen trein- en wegverkeer elkaar straks veilig kruisen zonder elkaar te hinderen.

Inschuiven dak

Dit weekend wordt het op locatie voorgebouwde dak op zijn plek geschoven. Het gaat om een betonnen constructie van 1400 ton die over een afstand van circa 25 meter met behulp van vijzels op zijn plek wordt geschoven met een snelheid van maximaal 6 meter per uur. De werkzaamheden starten zaterdagochtend 01:00 uur. Als alles voglens plan verloopt kan het treinverkeer dinsdagochtend weer worden opgestart. Daarna kan de onderdoorgang worden afgebouwd terwijl het treinverkeer gewoon doorgaat.

Kijken

Het inschuiven is een spectaculair gezicht en vindt naar verwachting plaats op zondag 18 oktober tussen 12:00 en 15:00 uur. Maar let op: dit kan afhankelijk van de voortgang ook eerder of later zijn. Voor belangstellenden is er gelegenheid de plaatsing op locatie te volgen. Wel het dringende verzoek met de fiets te komen omdat er slechts beperkte parkeergelegenheid aanwezig is. Wie liever thuis blijft kan de werkzaamheden volgen via de webcam op de site: http://www.bouwwebcam.nl/hurdegaryp/. Meer informatie over het project vind u op de site van de provincie: http://www.decentraleas.nl/nieuws-en-publicaties/actueel/inschuiven-spooronderdoorgang-hurdegaryp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers