Spoorbegroting in Tweede Kamer

Nieuws

28 oktober 2015

Vandaag en morgen wordt de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) besproken in de Tweede Kamer. Kamerleden debatteren met de staatssecretaris Mansveld over onder meer het beschikbare geld vanuit het Rijk voor spooronderhoud en -vernieuwing.

De beurs van ProRail wordt gevuld met opbrengsten uit de gebruiksvergoeding en met geld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) om het spoor te onderhouden en het treinverkeer te regelen. Afgelopen jaren is ons duidelijk geworden dat met het door het ministerie van IenM beschikbare budget tot 2028 het reguliere beheer en onderhoud van het spoor moeilijk haalbaar wordt. We krijgen minder geld. Hierover is uitvoerig met het ministerie van IenM overlegd. Uiteindelijk is het aan de politiek om ervoor te zorgen dat ambitie en budget met elkaar in evenwicht zijn.

Oplossing

Inmiddels hebben externe onderzoekers geconcludeerd dat de vraag van ProRail naar budget voor spooronderhoud klopt met wat er voor nodig. Ook zijn maatregelen voorgesteld om het gat tussen het budget van IenM en de ambities op te lossen. De staatssecretaris heeft ProRail gevraagd om de maatregelen verder uit te werken en hier begin 2016 op terug te komen. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan het nieuwsbericht de veel gestelde vragen over ProRail met de antwoorden

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers