Spoorbouwmeester Bert Dirrix Architect van het Jaar 2015

Nieuws

Gepubliceerd op 21 december 2015 - Laatste update: 14 augustus 2020 22:28 uur

Afgelopen vrijdag 18 december is onze spoorbouwmeester Bert Dirrix verkozen tot Architect van het Jaar 2015. Volgens de jury heeft Bert naast zijn dagelijks werk in de architectuur altijd een grote betrokkenheid gehad bij de maatschappij en bij het architectuuronderwijs.

Spoorbeeld

De Spoorbouwmeester adviseert ProRail en NS op het gebied van het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Hij geeft leiding aan Bureau Spoorbouwmeester en is nauw betrokken bij diverse ontwerp- en vormgevingsprojecten op stations, van de kleine stations in de regio tot de grote stationsprojecten in Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Utrecht en Breda. Vergelijkbaar met de Rijksbouwmeester wordt de positie van Spoorbouwmeester in deeltijd ingevuld door een ontwerper die met beide benen in de beroepspraktijk staat, voor een periode van drie jaar.

Vakmanschap

De jury prijsde zijn onbetwiste vakmanschap, consistente oeuvre met grote betekenis voor de stedelijke ruimte, inventieve omgang met het gebouwde erfgoed, stabiel ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en generositeit. Uit het juryrapport: “Op ontelbare plaatsen voerde hij supervisie over grote stedelijke projecten, waarin hij zelf een kleiner gebouwd aandeel had, hij nam deel in welstandscommissie en kwaliteitsteams, vervulde bestuurlijke rollen in commissies en het architectuurcentrum en hij nam plaats in nationale en internationale jury’s. Sinds dit jaar vervult hij ook nog de belangrijke rol van Spoorbouwmeester.”

Mee op pad

Voor de serie ProRail Profielen gaf Bert een kijkje in de keuken. Je leest er meer over in onze blog ProRail Profiel: Spoorbouwmeester

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers