Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoorbrug Alkmaar weer hersteld en in gebruik

Nieuws

9 juni 2023

De Spoorbrug nabij station Alkmaar heeft de laatste functietesten doorstaan en is vanaf vrijdagochtend 9 juni weer in gebruik. De brug kon sinds 11 mei maar één keer per dag geopend worden, omdat de brug door een kabelbreuk niet op afstand te bedienen is.

Kabels geraakt bij werkzaamheden

Bij werkzaamheden door een derde partij zijn er drie ondergrondse kabels geraakt. Dat zijn cruciale kabels, die de bediening van de spoorbrug op afstand mogelijk maken. Door de kabelbreuk is de brug niet op afstand te bedienen, maar moet er een brugwachter naar de brug komen om dit te doen. Deze brugwachter moet bovendien over specifieke expertise beschikken. Er zijn niet genoeg brugwachters met deze expertise beschikbaar om de brug vaker te openen.

Functietest

Vannacht heeft een functietest plaatsgevonden waarbij de functies getest zin die gekoppeld waren aan de gebroken kabels. Dit waren de vaarseinen, slagbomen, bel, ballastwagen, noodstop, rem en verlichting. Eerst is lokaal alles getest en vervolgens op afstand. Vanaf vrijdag is de bediening op afstand weer live.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers