Spoorbrug Zutphens blauw

Nieuws

19 juli 2017

ProRail zet de spoorbrug over de IJssel bij Zutphen opnieuw in de verf, nu in 'Zutphens blauw'. Daarom rijden er van 25 juli tot en met maandag 7 augustus bussen in plaats van treinen.

Twee bruggen

Bij Zutphen liggen twee stalen bruggen gebroederlijk naast elkaar over de IJssel. De ene brug is voor wegverkeer, de ander voor het spoor. Beide bruggen horen bij de aanblik van Zutphen en krijgen bij deze flinke schilderbeurt dezelfde kleur, passend bij de stad. ProRail pakt de spoorbrug aan, de gemeente de verkeersbrug. De werkzaamheden zijn al enige tijd in gang, zonder hinder voor het treinverkeer. Maar in de genoemde periode werken we aaneengesloten dicht op het spoor en daarom rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen-Apeldoorn en Zutphen-Dieren.

Omvangrijke klus

Waar moet je bij zo’n omvangrijke onderhoudsklus aan denken?

  • Vanaf 25 juli spuiten we de brug af en maken hem helemaal schilderklaar. 
  • Vanaf 28 juli gaan de kwasten in de verf. De schildersploegen werken met rollers en kwasten maar liefst 2200 liter verf weg.
  • Gedurende de klus zijn zo’n 40 medewerkers aan het werk
  • De bovenzijde wordt geschilderd vanaf 6 hoogwerkers die vanuit het spoor worden ingezet, 
  • De onderzijde benaderen we met een hangwagen bestaande uit een bak die aan de brug hangt en die hier speciaal voor gemaakt is.

December

Op 8 augustus zijn we met dit deel van de brug klaar: de werkzaamheden gaan na deze periode wel door, maar treinen kunnen dan weer rijden. In december vervangen we de hefkabels van het beweegbare deel van de brug. In het weekend van 9 en 10 december rijden er daarom ook bussen in plaats van treinen. 

Reisplanner

Onderhoudswerkzaamheden die met treinhinder gepaard gaan plant ProRail met opzet in periodes waarin de reizigersaantallen lager zijn dan gemiddeld, zoals in nachten, weekenden en vakanties. Er is wel vervangend vervoer: we raden u aan uw reis voor vertrek te plannen met behulp van de reisplanner.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers