Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Spoordek Rijksweg Noord op zijn plek!

Nieuws

26 augustus 2020

Zaterdag 22 augustus om 17:00 uur was het startschot om het nieuwe 1400 ton wegende, 50 meter lange en 15 meter brede spoordek naar zijn nieuwe plek in de Rijksweg Noord te rijden. Na ongeveer 2 uur was het zover. Operatie geslaagd en spoordek op zijn plek!

Vanaf woensdag 19 augustus vanaf 19:00 uur kon aannemer Mobilis-Hegeman samen met Strukton met groot materieel na maandenlange voorbereiding uit de startblokken. Tot en met maandagochtend 24 augustus werkten ze met ProRail vier dagen lang 24 uur per dag aan de ‘inrijdoperatie’. 1400 Ton beton op vele Mammoetwielen werd door één operator met een speciaal bedieningspaneel in beweging gezet. De ‘inrijdoperatie’ van het spoordek verliep minutieus en gecontroleerd volgens plan. 

Timelapse

De Rijksweg-Noord is de weg tussen Arnhem en Elst. De weg kruist de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Aannemer Mobilis-Hegeman is in 2019 gestart met de voorbereidingen van een nieuwe, veilige onderdoorgang. Op 22 augustus is het spoordek (het gedeelte waarin de rails liggen) van de onderdoorgang in de spoorbaan gereden. Het spoordek is circa 120 meter naast het spoor opgebouwd door Mobilis-Hegeman. Nadat het spoordek op zijn plaats lag, zijn de sporen door Strukton weer teruggebouwd zodat de treinen vanaf maandag 24 augustus weer konden rijden. Bekijk de timelapse van deze complexe operatie! 

Elst Noord Spoorkruisingen

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Elst Noord Spoorkruisingen , dat wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Overbetuwe en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De treinen rijden inmiddels weer volgens dienstregeling. Op maandagochtend 24 augustus 05:37 vertrok de eerste trein vanuit Nijmegen richting Arnhem.

Viaduct 1e Weteringsewal

ProRail is in 2019 begonnen met de werkzaamheden voor het viaduct. Zo is de bovenleiding ter hoogte van het nieuwe viaduct verlaagd. Na ruim een jaar zijn alle werkzaamheden klaar. Het nieuwe viaduct is op 24 augustus in gebruik genomen. De spoorwegovergang aan de 1e Weteringsewal is daarmee komen te vervallen. Het viaduct is aangelegd ter verhoging van de veiligheid van de weggebruikers en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Traject Arnhem-Nijmegen zonder overwegen

Het spoortraject Arnhem-Nijmegen, een van de drukst bereden spoortrajecten van Nederland, is nu geheel overwegvrij. De Rijksweg-Noord blijft afgesloten t/m de zomer van 2021. De aannemer bouwt de onderdoorgang nu verder af. In de zomer van 2021 is de onderdoorgang gereed en wordt deze opengesteld voor het wegverkeer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers