Spoorlijn Alphen-Gouda getroffen door blikseminslagen

Nieuws

Gepubliceerd op 12 april 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:56 uur

Tussen Alphen aan den Rijn en Gouda rijden sinds woensdagochtend 11 april geen treinen als gevolg van blikseminslag. Hierdoor zijn veel onderdelen van het spoor kapot gegaan. ProRail heeft monteurs en experts uit het hele land opgetrommeld en die zijn al sinds gisteren vroeg in de ochtend met man en macht aan het werk om verschillende complexe storingen te herstellen. Volgens de huidige prognose duurt dit zeker tot acht uur vanavond. Hou de reisplanner op ns.nl in de gaten.

Onweer

Onweersbuien die over het spoor trekken kunnen het spoor stevig ontregelen, zoals nu tussen Alphen en Gouda. Het Nederlandse spoor heeft zo'n 100.000 keer per jaar te maken met blikseminslag. Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Dit gaat niet op als de systemen van ProRail beschadigd raken door bliksem. Dat kan een groot deel van het treinverkeer stilleggen.

Aanpak

Reparatie kost vaak veel tijd omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade. Daarom laten wij veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient. Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen op het spoor. Wil je meer weten lees dan ons nieuwsbericht over spookstoringen na bliksem.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers