Spooruitbreiding Zwolle-Herfte naar nieuwe fase

Nieuws

22 april 2016

Zwolle is een belangrijk ov-knooppunt. Uit acht richtingen komen treinen aan en veel bus- en treinreizigers stappen over in Zwolle. ZwolleSpoort maakt het station én het spoor geschikt voor de toekomst. Tussen Zwolle en de kruising bij Herfte wordt daarom het spoor uitgebreid en er komt een dive-under. Treinen op de trajecten Zwolle-Emmen en Zwolle-Meppel kunnen elkaar dan voortaan vrij kruisen.

Op 4 april jl. heeft de Staatssecretaris het ontwerp-tracébesluit spooruitbreiding Zwolle Herfte (OTB) vastgesteld en daarmee komt het project in een nieuwe fase. Het ontwerptracébesluit is woensdag 20 april gepubliceerd onder andere in de Staatscourant. Vanaf donderdag 21 april ligt het OTB en onderliggende stukken gedurende 6 weken tot woensdag 1 juni op verschillende openbare locaties ter inzage. Publiek en bestuursorganen kunnen dan zienswijzen indienen tegen het plan of hun mening geven.

In de periode dat het OTB ter inzage ligt organiseert het projectteam ZwolleSpoort twee grote informatieavonden in Zwolle op woensdag 18 mei (Urbana) en donderdag 19 mei (Buitensocieteit). Op die momenten is er gelegenheid om vragen te stellen aan de diverse vakspecialisten die aan het OTB hebben meegewerkt.

Waar bestaat de spooruitbreiding uit?

Het project Spooruitbreiding Zwolle-Herfte bestaat uit een aantal belangrijke fysieke aanpassingen:

  • Bouwen van twee extra sporen tussen Zwolle en een dive-under bij Herfte.
  • Bouw van nieuwe kunstwerken en vervanging van oude bruggen / viaducten.
  • Verleggen van spoor 16 en verbreding van het perron 15 /16 op station Zwolle.
  • Verleggen en verwijderen van diverse sporen en wissels op het spooremplacement van Zwolle.
  • Bouwen van bereikbaarheidswegen voor onderhoud en hulpdiensten.
  • Verleggen van wegen en fietspaden.

Tevens bevat het ontwerptracébesluit maatregelen om negatieve gevolgen van de fysieke aanpassingen voor de omgeving te voorkomen.

Meer informatie?

Uitgebreide informatie over het ontwerptracébesluit met de onderliggende stukken is te vinden op www.platformparticipatie.nl/zwolleherfte

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers