Spoorvernieuwing tussen Utrecht Centraal en Overvecht

Nieuws

Gepubliceerd op 19 juni 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:38 uur

Van 8 t/m 17 juli 2017 vernieuwt ProRail een deel van de sporen tussen Utrecht Centraal en Utrecht Overvecht. Er wordt dag en nacht gewerkt om het spoor van spoorgrind tot bovenleiding zo snel mogelijk klaar te hebben. Naast gewijzigd treinverkeer, zorgen deze werkzaamheden ook voor omleidingen voor fietsers en verkeershinder voor automobilisten bij de Daalsetunnel.

Wat wordt er vernieuwd?

Tussen Utrecht Centraal en de Amsterdamsestraatweg vervangen wij van spoor 1 tot en met 4 zo’n 500 meter rails, de dwarsliggers, 23 wissels, het spoorgrind, het beveiligings- en bedieningssysteem en de kabels en leidingen. Ook de bovenleidingen worden aangepast. Tegelijkertijd krijgt perron 1 van Utrecht Centraal nieuwe bestrating. Daarnaast  en wij vervangen een deel van de dwarsliggers van spoor 5, op de fly-over richting Amsterdam.

Gevolgen voor de omgeving

  • Vanaf 8 juli 1:00 uur t/m 17 juli 5:00 uur wordt er dag en nacht gewerkt. Zowel overdag als ’s nachts kan er enige hinder ontstaan, in de vorm van geluid, licht of bouwverkeer.
  • Zoveel mogelijk materiaal wordt via het spoor aangevoerd. Er rijden diverse werktreinen heen en weer tussen Utrecht Overvecht en Utrecht Centraal. Op en langs het spoor wordt er materieel zoals stopmachines, kranen, shovels en werktreinen ingezet. Onder andere de 23 wissels zijn te groot om per spoor aan te voeren. Deze worden met vrachtwagens aangevoerd en vervolgens met een hijskraan op het spoor gehesen. Aan de centrumzijde op de weg direct naast de Daalsetunnel wordt een hijskraan geplaatst, omdat deze niet op het spoor kan staan.
  • Ook de bouwmaterialen en het materieel voor de herbestrating van perron 1 worden met vrachtwagens aan- en afgevoerd via de toekomstige trambaan onder het station. Dit verkeer rijdt via de in/uitrit voor bouwverkeer aan het Smakkelaarsveld. De bestratingswerkzaamheden worden zo min mogelijk ’s nachts uitgevoerd.

Tijdelijk opslagterrein Spijkerstraat/Wolfstraat

Op het fietspad langs de Spijkerstraat/Wolfstraat richten wij tijdelijk een opslagterrein in. Dit opslagterrein is ook een verzamelpunt voor de medewerkers van de spoorwerkzaamheden. Taxibusjes halen en brengen het personeel van en naar de werkzaamheden. Zo voorkomen wij dat er door medewerkers in de omliggende straten wordt geparkeerd. In de week van 3 juli plaatsen wij hier een bouwkeet, enkele opslagcontainers en daaromheen bouwhekken. Dit tijdelijke opslagterrein verwijderen wij weer in de week van 17 juli. De plaats voor de taxi’s staat met borden taxi U-centRaal aangegeven. U-CentRaal is de bouwcombinatie die de spoorvernieuwingswerkzaamheden uitvoert.

Verkeershinder voor automobilisten

Vanaf vrijdagavond 7 juli 22:00 uur tot en met donderdagochtend 13 juli 10:00 uur staat er aan de centrumzijde een hijskraan op de rijbaan van de Daalstetunnel. Er is hierdoor per rijrichting maar één rijstrook beschikbaar. Verkeer van en naar het centrum van Utrecht moet rekening houden met ernstige verkeershinder.

In de nacht van 11 juli 22:00 uur tot woensdag 12 juli 05:00 uur moet de hijskraan ongeveer 10 keer materiaal over de weg heen hijsen. Voor de veiligheid mag er dan tijdelijk helemaal geen verkeer door de Daalsetunnel. Verkeerregelaars houden tijdens deze hijsbewegingen al het verkeer tegen. Deze duurt ongeveer 10 minuten per keer.

Wij adviseren  automobilisten de Daalsetunnel te mijden en om te rijden. Bezoekers aan het centrum van Utrecht adviseren wij gebruik te maken van een van de vier P+R terreinen aan de rand van de stad. Meer informatie over de P+R terreinen is te vinden op www.slimutrechtin.nl.

Voorgestelde rijroutes:

  • Vanaf de A2 via 24 Oktoberplein/Weg der Verenigde Naties - Pijperlaan – Joseph Haydnlaan – Lessinglaan – Spinozaweg – Thomas à Kempisweg – Cartesiusweg – Sint-Josephlaan – Amsterdamsestraatweg.
  • Vanaf de A27/Ring Utrecht via de Einsteindreef – Marnixlaan – Amsterdamsestraatweg.
Kaartje met gewijzigde verkeerssituatie
Kaartje met gewijzigde verkeerssituatie

Voetgangersbrug afgesloten en omleiding voor fietsers

  • Vanaf vrijdagavond 7 juli 22:00 uur tot en met donderdagochtend 13 juli 10:00 uur is het fietspad tussen de kruising Lange Hagelstraat en de Daalsesingel afgesloten. Fietsverkeer wordt omgeleid via de Leidseveertunnel.
  • Op het fietspad parallel aan het spoor en de Spijkerstraat/Wolfstraat komt tijdelijk een opslagterrein. Het fietspad is daarom afgesloten van 6 tot en met 18 juli. Fieters worden via de Eerste Daalsedijk omgeleid.
  • De voetgangersbrug om bij de Daalsetunnel de weg over te steken is tijdens de werkzaamheden afgesloten.  
  • Het fietspad door de Daalsetunnel vanaf de Amsterdamsestraatweg blijft tijdens de werkzaamheden in twee richtingen open. Tijdens hijswerkzaamheden is dit fietspad tijdelijk afgesloten. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Fietsers adviseren wij in dat geval om te rijden via de Leidseveertunnel.

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden rijden er minder of geen treinen tussen Utrecht Centraal en Amersfoort, Breukelen en Baarn. Tussen Utrecht Centraal en Hilversum rijden er de hele periode geen treinen. NS zet op meerdere trajecten bussen in. Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch 0900 - 9292 (€0,70 per minuut).

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers